Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Liljekonvalj – den vackraste blomman jag vet

Liljekonvaljer

Jag har skrivit om skogens skönhet förr, men det är värt att skriva om den igen. För liljekonvaljen betyder så mycket för mig. Ofta brukar den komma lagom till morsdag, som det här året när vi fikade hallonpaj med liljekonvalj på bordet. Men i år kom den lite senare än så och det finns fortfarande fullt av den i vår skog.

Mannen retar mig för att jag fyller huset med denna vackra blomma, men jag kan inte tröttna och senast igår kväll var jag och dottern på en ny runda i skogen, plockandes liljekonvalj. Det var så vackert i den soldränkta skogen och vi gladdes åt att det fanns mycket liljekonvalj kvar att plocka av. För fastän jag har plockat in många buketter redan finns det mängder kvar av dem i vår skog.

När jag kommer in i vårt kök och vardagsrum nu och jag möts av den ljuvliga liljekonvaljdoften blir jag glad ända in i själen.

Liljekonvaljer

Här kommer ett gäng bilder från några av de fina buketterna med liljekonvalj som jag har plockat på den senaste tiden. De fina bilderna från gårdagens kvällspromenad i vår skog finns på mitt Instagram: @karinaxelsson.se.

Liljekonvaljer

Liljekonvaljer

Visste ni att liljekonvaljen faktiskt är fridlyst i många av vårt lands län, bland annat i länet jag bor i? Med fridlyst menas att det är förbjudet att:

  • gräva eller dra upp exemplar av växten med rötterna.
  • plocka eller på annat sätt samla in exemplar av växten för försäljning eller andra kommersiella ändamål.

På engelska heter den Lily of the Valley. Fint, tycker jag!

Liljekonvaljer

Liljekonvaljer

Förra året torkade jag en bukett liljekonvaljer och det kommer jag göra i år med.

Liljekonvaljer

De är visserligen som vackrast när de är levande, men eftersom de bara blommar ett par veckor om året är torkade liljekonvaljer det enda alternativet om man vill njuta av dem året om. Och det vill jag!

2 kommentarer

  1. Syren o lupin är mina favvosar.. tror det handlar om känslan om att man är på årets bästa tid… Lukten av syren eller liljekonvalj är ju däremot det bästa som finns…

    1. Det stämmer verkligen bra det där uttrycket ”mellan hägg och syren”. Magisk tid detta!!

Lämna en kommentar

Annons
Annons