Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Tips från fotbollsbarn till oss föräldrar

En fin septemberkväll vid fotbollsplanen

Det är en sann glädje att se sin 8-åring spela fotboll och tycka att det är roligt. Han har tränat fotboll sedan han var 5 år och det har varit lite upp och ner under åren med hans engagemang och glädje för det. Nu sedan ett tag tillbaka spelar han för glatta livet och som han kämpar, både på träningarna, matcherna och hemma i trädgården.

Här kommer några bilder från ett par olika fotbollsrelaterade sammanhang, främst från när vi har hejat i TV-soffan på Sveriges fotbollslandslag, men också från när han själv har haft sin träning med fotbollslaget. Förutom det vill jag dela med mig av ett gäng tips på hur vi idrottsföräldrar bör tänka och agera när det kommer till barnens engagemang i fotboll eller andra idrotter. Det var en av ledarna i sonens lag som hade hittat dessa punkter med tips från ett fotbollsbarn till sin föräldrar. Tycker själv att de var väldigt kloka och att vi föräldrar har en del att lära här.

Inför fotbolls-VM 2019

Från ett fotbollsbarn till en föräldrar:

 • Bli inte arg på mig och kritisera mig inte om jag förlorar.
 • Lägg inte så stor vikt vid om jag vunnit eller inte. VM är inte i morgon, och jag orkar nog inte fortsätta till VM om du pressar mig hela tiden.
 • Beröm mig när jag lärt mig något nytt eller när jag kämpat som besatt.
 • Ge mig gärna feedback efter tävlingen om det rör min attityd eller min kämparinsats. Där är det okej att ha förväntningar på mig
 • Ge gärna tips om praktiska saker som hur jag ska äta och dricka, när det är bra att värma upp, hur jag återhämtar mig med sömn, eller annat du lärt dig i livet.
 • Tjata inte på mig. Ge mig gärna praktiska råd, men om jag inte lyssnar vill jag att du låter mig begå mina misstag själv och dra lärdom av dem utan att du ser ner på mig.
 • Låt mig styra saker inom idrotten själv eller tillsammans med min tränare och ledare. Jag vill bli självständig och lära mig hur det går till att idrotta.
 • Uppmuntra mig regelbundet så att jag vet att du bryr dig om mig och min idrott.
 • Om du hjälper mig och andra att ha roligt, kanske jag vill fortsätta träna till ett VM ändå…
 • Trösta mig om jag är ledsen, stå ut med mig om jag är arg och skratta med mig när jag är glad.
 • Uppträd med respekt för alla när du är med mig i idrotten. Det gäller domare, motståndare, andra föräldrar, ledare, funktionärer, ja, alla som är där. Inklusive mig.
 • Hjälp alla som är på plats i idrotten att trivas tillsammans. De är mina vänner och jag tycker om dem och idrotten. Om man är snäll kommer man långt.
 • Jag kan se på dig, ditt ansiktsuttryck, och höra hur du säger saker om du är besviken, frustrerad, arg eller bråkar med andra när jag spelar match eller tävlar. Då spelar det ingen roll vad du säger till mig, du sänder helt andra signaler till mig och andra.
 • Ge inte tekniska eller taktiska råd till mig när det är tävling (helst inte annars heller) eftersom det gör det svårt och rörigt för mig.

Sverige i fotbolls-VM 2018

Sverige i fotbolls-VM 2018

Kloka ord, va?!

Jag hoppas att hans glädje för fotbollen håller i sig. Och om den inte gör det får det vara okej också.

En fin septemberkväll vid fotbollsplanen

Tror och tänker att det är bra för barnen att lära sig en lagidrott. De lär sig samspel och teambuilding på det bästa av sätt!

Tipsen är hämtade från fogis.se

Lämna en kommentar

Annons
Annons