Om jag inte har planerat att baka matbröd eller kanelbullar har jag sällan jäst hemma. Om jag då plötsligt blir sugen på att baka bröd är det bra att det finns alternativa matbröd att baka, bröd som bakas utan jäst. Här delar jag med mig av ett riktigt gott recept på bröd utan jäst, som jag bakade härom kvällen till vår kvällsmat.
Dessa frallor går så pass snabbt att baka att du med fördel kan svänga ihop dem till helgfrukosten. Vem vill inte starta dagen med alldeles nybakat, färskt matbröd liksom?
Baka bröd utan jäst – recept
ca 16 frallor
- 5 dl vetemjöl
- 5 dl grahamsmjöl
- 1/2 msk salt
- 2 msk bakpulver
- 4 msk sirap
- 5 dl vatten
- Frön såsom solrosfrön och linfrön att toppa med
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt därefter sirap och vatten. Rör om tills du får en jämn smet.
Ta fram två plåtar och täck dem med bakplåtspapper.
Gör ca 16 stycken bollar av degen. Enklast är att ta upp bitar med en sked och sedan forma dem till bollar med lätt mjölade händer.
Lägg bollarna på plåten. Pensla dem med vatten och strö valfria frön på dem. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Låt frallorna svalna något innan du serverar dem.
När vi åt detta bröd åt vi några av dem med smör, ost och grönsaker. Så gott! Ett par av dem toppade vi med jordnötssmör och skivad banan istället. Också magiskt!
Nu vet du vad du kan baka för bröd när du inte har jäst hemma och vill att det ska gå snabbt!