Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Barnkalas tips – mina bästa tips inför barnkalaset

Barnkalas tips

För tre dagar sedan fyllde vår dotter 6 år och hon firades med ett stort barnkalas. Det var 15 barn på kalaset, som vi hade tänkt att ha utomhus i trädgården.Typiskt nog kom det en rejäl regnskur precis minuterna innan kalaset skulle börja och den höll i sig i en halvtimme. När vi insåg att regnet skulle komma ställde vi in bord och stolar under vår paviljong och barnen kunde på så vis inleda kalaset med att fika och skyddade från regnet.

Vår 6-åring var super nöjd med allt firande och barnkalaset och det var en fröjda att se hennes glada min hela dagen. Förutom att fika sprang alla barnen runt i trädgården och hittade på olika lekar. Vi styrde också upp med dansstopp och skattjakt. Två timmar senare var det ett gäng glada och sockerstinna barn som hämtades av sina föräldrar.

Med tanke på att det har blivit ett antal barnkalas under åren vill jag här dela med mig av mina bästa tips när det kommer till just barnkalas.

Barnkalas tips

Barnkalas tips – mina bästa tips inför barnkalaset

Om du ska bjuda många barn på kalaset kan det vara skönt att ha det utomhus eller i annan lokal än hemmet. För vår pojke som fyller på vintern valde vi senast att ha det på Extremfabriken och för vår flicka som fyller på sommaren försöker vi hålla det ute i trädgården. Gör det också enkelt för dig genom att köpa muggar och tallrikar av engångsmaterial. Inte så bra för miljön, men ett par gånger om året kan det vara värt det, tycker jag.

Barnkalas tips - glasskex

Kakor och annat gott på kalaset

De flesta barn gillar ju söta saker och de flesta sorters fikabröd brukar vara populära. Det kan dock vara trevligt och fräscht att även ställa fram färska frukter i bitar. De glasskex som du ser här och som jag delat med mig receptet av tidigare (klicka på länk) brukar gå åt i ett nafs. Även de flesta vuxna gillar dem!

Glasskex recept med Bragokex, glass och strössel

Glasskex recept med Bragokex, glass och strössel

Visst är  de härligt fina och färgglada?! Ett tips är att göra dem en dag i förväg och frysa in dem som de är i en burk eller på ett fat. Så är det bara att duka fram dem precis innan barnen ska börja fika.

Barnkalas tips - marshmallows

Till dotterns barnkalas denna gång gjorde hon och jag också marshmallows på pinne. Även de var populära hos barnen. De är enkla att göra och passar utmärkt att göra tillsammans med barnet inför kalaset. Det var dock jag som doppade dem i den smälta chokladen eftersom det var varmt över vattenbadet.

Födelsedagstårta får man ju inte glömma på kalaset, men jag kommer snart till det.

Festis-pyssel - Så gör du festliga Festis-djur

Festis-pyssel - Så gör du festliga Festis-djur

Söta Festis-djur som dryck på kalaset

Förra året gjorde jag och barnen dessa söta Festis-djur till alla barnen. Det var ett roligt inslag när barnen fick välja vilket djur de skulle dricka drickan ur.

Barnkalas tips - enhörningstårta

Barnkalas tips - enhörningstårta

Barnkalas tips - enhörningstårta

Tårta till kalaset

Födelsedagstårtan är som sagt ett måste och till kalaset denna gång slog jag på stort och gjorde en enhörningstårta. Kalaset hade temat enhörning och dottern ville gärna ha en sådan tårta. Och då fick det bli så!

Just denna enhörningstårta var väldigt rosa och söt!

4-årskalas med Frost-tårta

födelsedagskalas för vår 6-åring

Ett lyckat koncept hemma hos oss brukar annars vara att köpa en färdig oblat med något av barnens favorit seriefigur, som Elsa i Frost eller Pyjamashjältarna. Här har jag beskrivit hur jag har bakat och gjort just Frost-tårtan, som dottern hade på sitt 4-årskalas.

Denna jordgubbstårta med Snövit, som du också hittar här, blev också lyckad.

Guldkronor till barnkalas

Guldkronor på kalaset

Det kan vara trevligt att låta barnen få något fint att sätta på huvudet på kalaset, som sådana här guldkronor. Dessa klippte vi till av styvt guldpapper och satte ett elastiskt snöre i två hål. Gissa om alla barn blev söta med dessa små kronor på huvudet?!

Barnkalas tips - namnlappar

Namnlappar på muggarna

Ett smart tips (om man inte gör Festis-djuren som ovan) är att skriva barnens namn på lappar och sätta på vardera mugg med en klädnypa. Då är risken liten att de blandar ihop sina muggar.

Lekar

Våra barn brukar gilla att leka klassiska lekar som knorr på grisen och dansstopp, men i övrigt brukar vi låta dem få köra egna lekar. Är såklart olika hur det passar, beroende på ålder och så. Som ett alternativ till fiskdammen på slutet av kalaset har vi de senaste gångerna kört skattjakt istället, vilket har varit uppskattat.

Att få planera kalaset tillsammans med sitt barn och fixa inför det, är kul tycker jag. Det är härligt under tiden också, men väldigt skönt när det är över. För det är trots allt intensivt att arrangera barnkalas, men värt det!

Lämna en kommentar

Annons
Annons