Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Trädgårdsarbete leder till en bättre hälsa – stöd från forskningen!

Garden Life / Trädgårdsliv - KarinAxelsson.se

Eftersom jag själv mår så bra av det har jag haft det på känn länge, att trädgårdsarbete leder till en bättre hälsa. När jag går runt i min egen trädgård och påtar – oavsett om det är ogräs jag drar upp, tomater jag skördar eller nya växter jag planterar – så mår jag så bra. Jag stressar ner, jag kopplar bort och jag låter tankarna komma och gå som de vill. Några av mina bästa stunder nu på sommaren är när jag och resten av familjen är i vår trädgård. Jag pysslar med mitt, mannen med sitt och barnen leker i kojan vid skogskanten eller på trädgården under tiden. Det är verkligen livet för mig!

Det finns stöd i forskningen i att trädgårdsarbete faktiskt leder till en bättre hälsa. Här berättar jag varför!

Garden Life / Trädgårdsliv - KarinAxelsson.se

Trädgårdsarbete leder till en bättre hälsa – sju anledningar

1. Du får vardagsmotion
Det kanske inte känns så ansträngande för kroppen när du går dina rundor i trädgården, drar upp några ogräs där och vattnar några blommor där. Men faktum är att denna lågintensiva motion är väldigt bra för oss och du får ganska snabbt till en bra dos med vardagsmotion av det.

2. Du får en effektiv antistressbehandling
Forskning tyder på att trädgårdsarbete mer effektivt när du vill stressa ner och få lugn och ro än vad många andra fritidsaktiviteter är. Det räcker med 30 minuters vistelse i trädgården för att du ska märka en positiv skillnad på din stressnivå. Just detta känner jag av väldigt tydligt!

Garden Life / Trädgårdsliv - KarinAxelsson.se

Garden Life / Trädgårdsliv - KarinAxelsson.se

3. Din psykiska hälsa ökar
Trädgårdsskötsel och att vara i trädgården har visat sig vara särskilt behjälpligt när du lider av psykisk ohälsa. Idag används trädgårdsarbete faktiskt som en form av terapi, så kallad trädgårdsterapi, för att läka depression och utmattningssymptom. Oftast räcker det att bara vara i trädgården för att det psykiska välmående ska få en boost. Dessutom har forskning visat att jorden är som ett naturligt lyckopiller. Jorden har alltså antidepressiva egenskaper, och det är därför du kan uppleva att du mår väldigt bra i psyket när du gräver och krafsar i jorden.

4. Du blir mindre utsatt för hjärtsjukdomar
Kombinationen av ökad vardagsmotion och minskad stress har en stärkande effekt på ditt hjärta. På så sätt gör trädgårdsarbete att risken för hjärtattack och stroke minskar.

Garden Life / Trädgårdsliv - KarinAxelsson.se

Garden Life / Trädgårdsliv - KarinAxelsson.se

5. Du får ett starkare immunförsvar
Eftersom du är utomhus när du är i trädgården får du massor av nyttigt D-vitamin. Denna vitamin är bra för ditt immunförsvar.

6. Du blir mindre utsatt för demenssjukdomar
Den kanske mest överraskande effekten av trädgårdsskötsel är att det kan minska risken för demenssjukdomar, som till exempel Alzheimers. Trädgårdsarbete har även visat sig vara bra för den som redan har en demenssjukdom. Detta för att trädgårdsskötsel innebär en hel del minnesträning och håller igång hjärnan.

Garden Life / Trädgårdsliv - tomater

Garden Life / Trädgårdsliv - tomater

7. Du äter nyttigare och mer näringsrik mat
Studier tyder på att du som odlar din egen mat äter mycket frukt och grönt, att du med andra ord har en hälsosam livsstil när det kommer till mat. Att odla och äta din egen mat innebär likaså att den mat du äter är mer näringsrik än den du köper i matbutiker.

Just nu skördar jag tomater som aldrig förr. De börjar successivt bli klara nu och vi har verkligen galet mycket tomatplantor i år. Men inte mig emot att äta en sådan här härlig tomatsallad till varje måltid!

Garden Life / Trädgårdsliv - KarinAxelsson.se

Som jag trivs med trädgårdslivet och som jag kommer fortsätta att spendera tid i vår trädgård.

Källan till punkterna ovan kommer från Battrehalsa.nu.

Lämna en kommentar

Annons
Annons