Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Plocka blombuketter och njut av i hemmet

Plocka blombuketter

Det här med att plocka blombuketter och pryda hemmet med vet ni nog vid det här laget att jag njuter av att göra. För mig är det ett sätt att maxa våren och sommaren. Jag tar in det vackra för att få njuta av det även inomhus!

Här ser ni bilder på hur det såg ut hemma hos oss tidigare i somras. Både jag och dottern har plockat blommor som prästkragar, rödklöver och pelargon – en mix av både planterade och vilt växande blommor alltså – och prytt ett gäng vaser med dem. Att vår 6-åriga dotter har ärvt min förkärlek till att plocka in blommor är väldigt tydligt. Senast igår gick hon runt i trädgården med sax och plockade in en bukett. Det har tidigare hänt att hon har gått loss lite väl mycket i planteringarna, men nu har hon lärt sig att fråga mig först vad hon får plocka, något jag uppskattar.

Plocka blombuketter

Plocka blombuketter

Med tanke på hur ofta jag plockar in blombuketter borde jag vid det här laget ha koll på hur blommorna ska skötas. Så är dock inte fallet. Eller snarare, jag har koll, men jag slarvar en del med blomskötseln. Därför punktar jag ner några punkter kring hur du bäst tar hand om dina plockade blombuketter. Förhoppningsvis bra för både dig och mig! 😉

Plocka blombuketter – mina tips på fina blommor

  • Ta med en vass sax på dina blomplockarrundor. Vissa blommor har hårda stjälkar och de mår bäst av att inte tryckas ihop.
  • Blommor som plockas tidigt på morgonen står sig längre.
  • Snitta om blommorna med en kniv precis innan du sätter de i vatten så tar de upp vattnet lättare.
  • Blommor med mjuka stjälkar ska sättas i kallt vatten, blommor med hårda stjälkar i varmt vatten och blandade buketter i ljummet vatten.
  • Ta bort alla blad som hamnar unde vattnet i vasen. De kommer annars ruttna bort direkt.
  • Till sist den punkt som jag själv definitivt behöver bättre mig på: Byt vatten till buketten och snitta om stjälkarna minst varannan dag.

Nyponrosor i vas

Den lilla buketten med bara en sorts blomma är också vacker. Denna ljuvliga bukett med några nyponrosor hade jag på mitt sängbord i början av juli. Som jag njöt av att både somna och vakna till doften av nyponros!

Nyponrosor i vas

Nyponrosor i vas

Nyponrosor i vas

Trots att vi nu befinner oss i augusti är det fortfarande långt kvar av blomplockarsäsongen. Både jag och dottern kommer fortsätta att plocka in vackra blommor från trädgården och naturen tills dess att den första frosten kommer.

Här kan du läsa ett annat liknande inlägg: om blomplockarpromenad med barn – så njutbart!

Lämna en kommentar

Annons
Annons