Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Kallbad oktober – mitt sjödopp nummer 2 i oktober

Jag skrev ju för ett par veckor sedan om att jag vill bada minst ett kallbad i månaden hela året. I samband med det inlägget kunde jag också konstatera att jag hade badat min kallbad för oktober. Men eftersom jag i helgen hade ett sådant starkt sug efter att bada kallt tog jag mitt kallbad oktober nummer 2 igår.

Här kommer bilder från gårdagens oktoberbad!

Kallbad oktober

Jag inledde med en längre promenad i skogen. Det är ju så skönt att få upp värmen i kroppen innan det är dags för att doppa kroppen i det kalla. Det var en sådan där ljuvligt fin höstdag och jag mötte på en hel del människor där i skogen. Så härligt att se att så många var ute och promenerade, cyklade och lagade lunch vid öppna eldar!

Kallbad oktober

Som alltid när jag ska kallbada hade jag baddräkten på mig under kläderna så när jag stannade till vid bryggan gick det snabbt att byta om till bad-outfiten.

Jag tog några djupa andetag och klev sedan ner på badstegen.

Kallbad oktober

Med tio grader i vattnet är det helt klart hanterbart och jag har ännu inte uppnått den största utmaningen med att kallbad. I vinter när vattnet snarare kommer vara nollgradigt kommer det sannolikt vara  en tuffare utmaning, men jag ser fram emot det.

Detta kallbad oktober gav mig en skön kick och jag blev med ens både mer klartänkt och energifylld!

Några tips till dig som också vill börja med kallbad:

  • Börja gärna med att duscha kallt. Andas lugnt och jämnt och räkna till tio andetag. Utöka till 20 andetag nästa gång. När du efter tag klarar av att duscha kallt i två minuter kan du absolut klara kallbad!
  • Gör som jag och starta med att bada utomhus på sensommaren eller tidig höst. Då hinner du vänja dig vid att vattnet blir kallare och kallare vartefter.
  • Stanna upp innan du går ner i vattnet. Samla dig, andas in och ut lugnt.
  • Gå ner i vattnet långsamt och försiktigt. Var i nuet och notera hur vattnet känns mot din kropp.
  • Fortsätt att andas lugnt när du är nere i vattnet.
  • Notera din andning i vattnet och känslan i din kropp. Kämpa inte emot kylan utan släpp efter och ta emot den.

Kallbad oktober

Bästa känslan är den direkt efter kallbadet. Nu är oktober snart slut och jag ser fram emot att bada nästa gång när det är november.

Läs mer om varför kallbad är bra för hälsan här.

Lämna en kommentar

Annons
Annons