Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Tystnadens positiva effekt för din hjärna och din hälsa

Yoga på bryggan en morgon i maj

Flera studier visar att vi människor behöver tystnad för att göra nya kopplingar och skapa nya hjärnceller. Ofta krävs det inte mer än fem minuter från en stressad eller bullrig miljö för att vi ska återfå lugnet, balansen och ron. Hur kommer det sig att det är så och varför är det så många av oss som är dåliga på att få till de där minuterna av tystnad varje dag? Här berättar jag mer om tystnadens positiva effekter för vår hälsa.

Tystnadens positiva effekter och vad den kan göra för din hjärna och hälsa

Vi lever i en värld full av ljud. TV’n står på, vi har en favoritartist eller en podcast i lurarna medan vi promenerar och det låter av trafik, samtal och bakgrundsmusik i affärerna. Vi lever helt enkelt i städer där det aldrig är tyst. Ljudet är en del av livet och det äter upp oss. Jag känner själv väldigt mycket igen mig i detta. Det är sällan helt tyst i den omgivning jag befinner mig i.

Jag har nyligen läst om detta i denna artikel och där står det också att om vi skulle ha möjlighet att njuta av fem minuter av total tystnad varje dag så skulle saker och ting förändras.

Några av de positiva effekterna av att vara i tystnad:

  • Nya celler bildas i hippocampus, vilket gör att vårt minne förbättras.
  • Hjärnans förmåga att känna empati och känna sig exalterad ökar.
  • Det sker en minskning av stress samt en ökning av utsöndringen av endorfiner.
  • Våra kognitiva processer påverkas positivt.

Det säger sig ju nästan självt att vår hjärna har en utmaning i att utvecklas när det är ett ständigt brus runt omkring oss. Och det blir med ens väldigt självklart varför vi ofta blir mer klartänkta efter ett kallbad eller en ensam promenad i skogen. Ofta är det ju väldigt tyst när vi utför de aktiviteterna!

Yoga på en brygga

Jag försöker ge mig själv de där minuterna av tystnad varje dag. Ibland lyckas jag, ibland inte. Men varje gång jag gör det känner jag hur värdefullt det är. Och det behövs inte många minuter för att jag ska känna att det gör skillnad!

Yoga och sinnesro

Karin - yoga i trädgården

Den stund av tystnad du ger dig själv behöver såklart inte ske i samband med yoga. Gör det på det sätt som fungerar bäst för dig!

Fler inlägg i ämnet:

Källa för faktan i detta inlägg: Utforskasinnet.se

Lämna en kommentar

Annons
Annons