Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Från frö till tomatplanta – så här gjorde vi och fick massor med tomatplantor!

Från frö till tomatplanta

I våras skrev jag ett inlägg om hur vi förodlade våra tomater. Det var i slutet av april och efter det hände mycket med våra små tomatplantor. De fick i början av sommaren flytta ut till växthuset och växte sig väldigt höga under sommaren. Sedan mitten på sommaren och fram till oktober har vi kunnat skörda smakrika och goda tomater varje dag. Vilken lycka!

Här kommer ett inlägg om hur vi lyckades med att odla fram så fina tomatplantor, från frö till planta.

Från frö till tomatplanta – så här gjorde vi

Börja gärna med att läsa min steg- för stegguide i hur man förodlar tomater här. Vi drog igång vår förodling redan i mitten på mars eftersom det redan då var vår i luften hos oss.

förodla tomatplantor i växthus

Det var dock för kallt ute i mitten av mars för att låta de nysatta tomatfröna stå ute i växthuset så efter att vi hade planterat dem i krukor förvarade vi dem inomhus tills i slutet av april.

förodla tomatplantor

Vi valde att plantera väldigt många tomatfröer denna gång. Två fulla påsar med frön blev många tomatplantor i slutändan och till nästa år kommer vi dra ner på mängden. Vår utmaning i år var nämligen att ha plats för alla plantor och hinna äta upp alla tomater.

Tomatplantor - trädgårdsfix första helgen i maj

I vårt sovrumsfönster trivdes tomatplantorna bra tills det var dags att plantera ut dem i växthuset och senare också i odlingslandet i trädgården.

Från frö till tomatplanta

Mannen byggde denna odlingslåda tidigare på våren i syfte att ha i växthuset med några av våra tomatplantor. Jag fyllde upp den med vanlig jord och gödsel och satte fyra av tomatplantorna i den. Vi fäste de smarta tomatspiralerna på plats direkt. Med hjälp av dessa skulle tomatplantorna kunna växa sig stora och samtidigt inte falla.

Från frö till tomatplanta

Från frö till tomatplanta

I slutet av juni hade våra tomatplantor växt sig så här stora. Som ni ser hade vi ett gäng i krukor på marken i växthuset också. Resterande tomatplantor hade vi planterat ut i odlingslandet. Men vi gav också bort en hel del då vi hade så många av dem.

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Jag vattnade tomatplantorna minst en gång om dagen och gav dem näring flera gånger i veckan. Det var tydligt att de behöver väldigt mycket vatten och näring och för att förenkla vattningen fixade mannen ett bevattningssystem för dem.

Våra tomatplantor - sommaren 2020

En alldeles ljuvlig kväll i juni när solen sken in över trädgården och in i växthuset på tomatplantorna. Av alla gula tomatblommor att döma kunde vi ana att det skulle bli många tomater senare den sommaren.

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Fram i juli började det komma alltfler tomater, men de var fortfarande gröna till färgen och behövde mer tid, vatten och näring för att mogna.

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Vi fortsatte med att ge dem vatten minst en gång om dagen och näring ofta.

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Jag fick ofta rensa bland tomatkvistarna, det vill säga ta bort de ruttna och ge plats åt de friska.

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Så började några tomater bli röda!

Karin Axelsson och tomater

Mot slutet av juli kunde vi skörda de första tomater. Snacka om att de var goda och att det var en härlig känsla att få göra!

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Våra tomatplantor - sommaren 2020

De fyra tomatplantorna som vi hade i odlingslådan i växthuset var så mycket tomater att det var något helt galet. Tänk att det av ett litet tomatfrö kan bli så många tomater!

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Jag fortsatte att rensa bland plantorna varje dag och skördade minst ett durkslag tomater om dagen. Vilken lycka!

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Från slutet av juli ända till i oktober fick vi njuta av att skörda tomater dagligen.

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Våra tomatplantor - sommaren 2020

När jag skriver detta i mitten av jag alldeles varm i kroppen när jag tänker på hur mycket vi har fått njuta av dessa tomater i år. Att gå där i det soliga växthuset och plocka av röda och söta tomater var magiskt och jag ser verkligen fram emot nästa tomatsäsong.

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Våra tomatplantor - sommaren 2020

Som ni förstår åt vi tomater varje dag och behövde inte köpa en enda tomat i butiken under ungefär fyra månader. Verkligen en lyx! För att hinna med att göra av med alla tomater gjorde jag soltorkade tomater vid några tillfällen och några sådana burkar har vi fortfarande kvar av i frysen. Här hittar du receptet på soltorkade tomater.

Om en fyra månader, förhoppningsvis någon gång i mars, är det dags att fröså tomater igen. Denna gång några färre frön, men tillräckligt många för att vi ska kunna njuta av tomater hela nästa sommar också.

2 kommentarer

 1. Hej Karin! Vad härligt med sådan stor tomatskörd! Jag odlade tomater för första gången i år och gjorde som du, dvs försådde frön och satte sedan ut tomatplantorna i växthuset som min sambo snickrat ihop av gamla fönster. Plantorna växte enormt och gav oss massor av tomater. Tyvärr mognade inte alla. Jag har ett trettiotal kvar som ligger i fönstret och väntar på att mogna i novembersolen ;).
  Min fråga är vad gödslade du med och vad gav du för näring ? Mvh Linda

  1. Hej Linda!
   Kul att ni också lyckades med att driva upp stora plantor! Att de inte mognade kan nog ha haft att göra med att de hade behövt med näring.

   Jag slösade verkligen med näring och märkte då att det tog fart i tomaterna att bli röda!

   Gödslet jag planterade dem i tillsammans med jord var vanligt gödsel från Plantagen. Den näring jag sedan gav var växtnäring som finns i flaska och som man blandar ut med vatten. Gav dem näring ca varannan dag.

   Ska du ge dig på tomatodling även nästa sommar?

Lämna en kommentar

Annons
Annons