Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Vinterbad – mina tips för ett härligt vinterbad i december

Vinterbad tips

Det är december och jag har tagit mitt livs första vinterbad. Jag har ju badat i sjön minst en gång i månaden under hela hösten. Det har varit ordentligt kallt i vattnet de senaste gångerna, men det känns som att det är först nu i december som det är korrekt att kalla det för vinterbad. Vi har nu kommit fram till årstiden vinter och jag har många vinterbad att se fram emot framöver!

I och med vinterns ankomst är det kallare både i luften och i vattnet. För att kunna bada krävs lite mer planering och förberedelse. Nu tar jag inte längre ett dopp mitt i löpturer för att sedan springa vidare med blöta badkläder under springkläderna. För att få till ett vinterbad springer jag gärna innan då det är skönt att få upp värmen i kroppen inför det kalla doppet, men efter badet byter jag om direkt.

I detta inlägg ger jag tips kopplat till vinterbad, vad jag har med mig och hur jag går tillväga.

Vinterbad tips

Vinterbad tips

Jag börjar med att tipsa om vilka saker som är bra att ta med sig till vinterbadet:

 • Mössa att ha på sig under badet.
 • Tofflor/badskor – det blir kallt på bryggan och man undviker skador.
 • En liten handduk att ställa sig på direkt efter badet.
 • En härlig badrock så att du kan byta om till torra underkläder direkt efteråt.
 • En stor och tjock jacka att ha när du traskar hem. Jag har också gärna med mig raggsockor och vantar att ta på mig efteråt. Händer och fötter är nämligen de kroppsdelar som ofta blir kallast under och efter badet.
 • En termos med varm dryck.
 • En termos med lagom varmt vatten att hälla på fötterna efter badet.

Vinterbad tips

Tips på hur du kan gå tillväga när det är dags för vinterbadet:

 • Lägg kläderna i den ordning som du ska klä på dem efteråt.
 • Gå ner i vattnet lugnt och bestämt direkt efter att du har klätt av dig.
 • När du har kommit ner i vattnet: försök att andas djupt och lugnt. Sänk axlarna och låt kylan omfamna dig. Streta inte emot. De första andetagen är värst! Bestäm dig för att klara tio djupa andetag, så är allt efter det en bonus.
 • Väl uppe igen: Badade du barfota, ställ dig på handduken direkt. Ta några andetag och känn hur känslan i kroppen ändras. På med badrock och drick lite varm dryck. Häll varmt/ljummet vatten på fötterna och ställ dig på en torr handduk. Ta av de blöta badkläderna så fort som möjligt.
 • Sätt på dig dina kläder när du känner för det, men du kommer att bli förvånad över att du faktiskt inte känner att det är så bråttom.

Vinterbad tips

Vinterbad tips

Vinterbad tips

Vinterbad tips

Bilderna från detta inlägg är från mitt vinterbad i förra veckan. Det var den tredje december, en mulen och lite ruggig decemberdag. Jag är fortfarande fascinerad av att man kan känna en sådan värme i kroppen efter att ha badat kallt. Jag blir euforisk, lugn och fylld av energi på samma gång!

Fler inlägg om kalla bad hittar du via denna länk.

Lämna en kommentar

Annons
Annons