Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Detta händer i kroppen vid kallbad

Vad som händer i kroppen vid kallbad

Jag är fortfarande så fascinerad av att något så kallt som vinterbad kan kännas så varmt inne i kroppen. Innan jag började med kallbad var jag en frusen badkruka, men nu vet jag bättre, det vill säga att kallbad faktiskt drar igång värmesystemet i kroppen.

I och med min fascination av och kärlek till kallbad har jag läst på en del om vad som händer i kroppen när du kallbadar och hur det kommer sig att du känner värme i samband med det. Den fakta och forskning jag skriver om här är hämtad från denna artikel på Svd.se.

Detta händer i kroppen när du kallbadar

När du badar kallt utsätts kroppen för en stor stress, något som faktiskt kan vara positivt. Det har nämligen visat sig i forskning att kroppen mår bra av att sättas ur sitt jämviktstillstånd. Och att hoppa i kallt vatten är ett väldigt enkelt sätt att göra det på.

Det som händer är att kroppen upplever det kalla vattnet som en väldigt hotfull situation och förbereder sig på överlevnad. Kroppens egna värmeaggregat sätts igång och på så sätt känner du dig varm i kroppen. Genom kallbadet stimulerar du det bruna, metabolt aktiva, fettet, vilket gör dig mer köldtålig under tid. En trevlig bonus!

Viktigt att tänka på:

Om du har högt blodtryck eller har haft problem med hjärtsjukdomar bör du tänka dig för innan du utsätter dig för det kalla vattnet. Rådgör med en läkare först. Det är också viktigt att inte exponera sig för kylan under för lång tid – då kan effekterna bli de motsatta.

Små doser av belastning i det kalla vattnet är jättebra. Men du ska inte vara i så länge som 4-5 minuter.


Studier pekar på dessa hälsofördelar med att bada kallt:

  • Lägre risk för infektioner
  • Minskad inflammationsgrad
  • Bättre stresskontroll
  • Nedstämdhet och depression är även det områden som har visat sig kunna påverkas positivt av vinterbad.

Att kunna övervinna det kalla vattnet på det sätt man gör i ett kallbad är en magisk känsla och jag vill bara ha mer av det.

Bilderna är från mitt senaste kallbad i söndags och jag behöver nog inte säga hur mycket jag njöt. Jag hoppas och gissar att det syns?!

Jag vinterbadar alltså inte för likes utan för att det är underbart!

Att göra det tillsammans med vänner är underbart och ett måste. Du ska aldrig kallbada ensam!

2 kommentarer

    1. Det var verkligen en härlig kallbadsstund i söndags när bilderna togs!! Kul att du ser lyckan!❄️

Lämna en kommentar

Annons
Annons