Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Därför är sömnen viktig

Sova i trädgården

Som ni kanske minns har jag tre löften till mig själv detta nya år, varav ett av dem är att alltid prioritera sömn. Jag har historiskt ibland slarvat med att sova tillräckligt länge på natten. Inte för att jag inte gillar att sova, utan snarare för att det finns så mycket kul att göra när man är vaken.

Men jag vet ju hur viktig sömnen är för oss och att vi till och med riskerar vår hälsa om vi sover för lite. Därför har jag bestämt mig för att inte tumma på den. Här vill jag dela med mig av varför sömnen är så viktig för oss.

Sömn är viktigt – här får du anledningarna:

Sömn är kroppens sätt att låta hjärnan återhämta sig. Detta händer när du sover:

  • Kroppstemperaturen sjunker
  • Pulsen går ner i viloläge
  • Stresshormonerna avtar
  • Blodtrycket går ner
  • Musklerna slappnar av
  • Immunsystemet aktiveras och hormoner bildas under sömnen

Allt detta innebär att kroppen reparerar sig själv när du sover. Det är också detta som gör att det i förlängningen kan finnas risk för att ådra sig sjukdomar om man inte sover tillräckligt över en längre period.

Sova i trädgården
Sova i trädgården
Att sova utomhus med familjen är det härligaste sättet att sova på, enligt mig.

Jag som använder en FitBit och alltid har den på mig brukar granska min sömnkurva efter en natts sömn. De nätter som min FitBit menar att jag har sovit “ganska bra” och inte “bra” brukar jag också känna av det själv. Jag är lite tyngre i huvudet och mer seg dagen efter en sådan natt. Sådana dagar är jag mer snäll emot mig själv och varken pressar mig lika hårt eller begär lika mycket av mig själv.

Igår var en sådan dag och när jag efter middagen var helt slut bestämde jag mig för att gå och lägga mig tidigare än vanligt. Jag somnade direkt och imorse vaknade jag som en helt ny människa. Tänk vad sömn är viktigt för oss!

Fakta om sömn är hämtad från Capio.se

Lämna en kommentar

Annons
Annons