Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Vinterbada utan bastu – om hemligheten och magin med det

Vinterbada utan bastu - Karin Axelsson

Jag hade varit iväg på möte under förmiddagen och på vägen tillbaka till mitt hemmakontor tog jag en sväng förbi isvaken. Det var nio dagar sedan jag vinterbadade senast och jag kände abstinensen i mig. Det brukar oftast promenera förbi en del människor vid platsen där isvaken finna. Så även denna gång. Och i vanlig ordning fick jag frågan om det inte var kallt och om jag skulle gå in i bastun nu. Att vinterbada utan bastu är en självklarhet för mig, men det är det nog inte för alla.

Faktum är att jag aldrig har testat kombinationen vinterbad och bastu. Kanske kan vara dags för det snart? Eller inte. För jag älskar vinterbadandet i sig som det är och jag tänkte förklara varför här.

Vinterbada utan bastu

Jag har skrivit om min fascination för kallbadandet och kroppens förmåga att dra igång sitt egna värmereglage i samband med det. När kroppen utsätts för en sådan kyla som ett vinterbad innebär sätter den sig i försvarsläge och reglerar värmen i kroppen för att kunna hantera det. När jag kommer upp ur isvaken känner jag därför inget behov av en extrem värme i form av bastubad. För mig räcker det gott och väl med en kopp te samt att jag tar av mig blöta badkläder direkt.

Att jag inte känner något behov av bastu efter vinterbadet har också att göra med att jag inte är så förtjust i att basta överhuvudtaget. Jag är en sådan person som alltid går ut först från bastun eller den varma poolen. Får nästan panikkänsla av att befinna mig i en sådan kompakt värme.

Alla är vi olika. Kanske är du en sådan som gärna kombinerar kylan med värme? Då är det bara att köra på!

Gårdagens vinterbad gjorde mig i vanlig ordning hel igen. Ja, det är faktiskt så det känns för mig. Jag behöver det här för att må bra på riktigt!

Inser medan jag skriver detta att den här gången testade jag visserligen kombinationen snöbad och bastu. Kanske att det är lite likt med vinterbad och bastu. I sådant fall är det nog helt okej, men det blir ingen lång sittning för min del i bastun.

Vinterbada utan bastu - Karin Axelsson

Läs mer om vinterbad här:

Lämna en kommentar

Annons
Annons