Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Fröså luktärtor – så här frösår jag mina luktärtor

Fröså luktärtor - steg för steg

Det pirrar i min kropp när jag tänker på att våren är här nu och därmed tiden för att börja fröså det som vi vill ha i trädgården och växthuset i sommar. Jag har några favoriter från förra året, som jag kommer fröså i år igen. En av dem är luktärtor och här berättar jag om hur jag frösår luktärtorna – steg för steg.

Andra favoriter från förra året är tomater och solrosor. Sådana frön kommer jag fröså även i år och utöver det ska jag testa några nya blommor och grödor.

Häng med i detta inlägg när jag visar upp bilder på våra vackra luktärtor från förra året och berättar om att fröså luktärtor!

Fröså luktärtor – steg för steg

För att man ska få en så tidig blomning som möjligt av sina luktärtor är rekommendationen att fröså dem inomhus innan utplantering. Det är viktigt att du har ordentligt med ljus där du frösår dem. Ofta brukar mars eller april vara en bra tid då det är tillräckligt med dagsljus då.

Frösådd i växthuset

Dags att fröså – Gör så här:

  • Börja med att blötlägg fröna i ca 2-3 timmar direkt före sådd. Detta för att mjuka upp dem så att groningen går lite snabbare.
  • Luktärtor har känsliga rötter och det är därför bra med djupa krukor. Fyll krukorna med 2/3 plantjord av bästa kvalitet i botten och sedan 1/3 såjord överst.
  • Sätt ett frö i varje kruka, ca 1 centimeter djupt och täck sådden med plastpåse eller ställ i miniväxthus för att bevara fukten.
  • Placera krukorna ljust. 
  • Se sedan till att hålla sådden fuktig, men inte sur.

Groningen tar mellan 7-21 dagar beroende av temperatur. När de två första bladen, så kallade hjärtbladen, utvecklats ordentligt ska du ta bort plasten eller det som täcker krukorna.

När fröplantorna fått två riktiga blad, så kallade karaktärsblad, ska du toppa plantan. Då förgrenar den sig och får en rikligare blomning. Toppa gärna sedan ytterligare en gång.

Fröså luktärtor - steg för steg
Fröså luktärtor - steg för steg
Fröså luktärtor - steg för steg
Fröså luktärtor - steg för steg
Fröså luktärtor - steg för steg

Bilderna ovan är våra luktärtor från i somras där vi planterade ut dem vid en hög spaljé. Tidpunkten här är i slutet av juli och vid det laget hade de växt sig höga och fina.

Dags att plantera ut:

När nattfrosten är borta är det dags att plantera ut de små luktärtsplantorna. De förodlade plantorna måste först avhärdas, det vill säga vänjas vid uteklimatet, under ca. en vecka innan utplantering. Detta för att de ska få en så bra övergång till utelivet som möjligt.

Gör sedan så här:
  • Gräv ett 40-50 centimeter djupt och drygt 20 centimeter brett dike. Grunda med hästgödsel och fyll på med plantjord. Strö gärna över lite vedaska och benmjöl och blanda utan att trycka till jorden.
  • Vattna igenom plantorna ordentligt innan utplantering så släpper de lätt från krukorna.
  • Sätt ned plantorna med ca 25 centimeters mellanrum på samma djup som de suttit i krukan.
  • Fortsätt att vattna ordentligt i början.
  • Se till att det finns något för luktärtorna att klättra på. I vårt fall har vi ju planterat dem vid en hög spaljé, men annars går det bra att plantera dem nära ett träd eller bygga en ställning av pinnar. De behöver något att kunna klättra sig höga på!
Vackra luktärtor på sensommaren
Vackra luktärtor på sensommaren
Vackra luktärtor på sensommaren
Vackra luktärtor på sensommaren
Vackra luktärtor på sensommaren
Vackra luktärtor på sensommaren
Vackra luktärtor på sensommaren

När dessa bilder är tagna har det gått ytterligare tid och vi är inne i hösten. Det röda vildvinet, som klättrar på samma spaljé, gör sig bra tillsammans med de färgglada luktärtorna.

Skötsel

För att få en riklig blomning behöver luktärten tillskott av näring en bit in på sommaren. Jag brukar ge dem lite näring ungefär varannan vecka, vilket gav fint resultat.

Se till att njut riktigt mycket av dina vackra, väldoftande luktärtor!

Luktärtor i vas i växthuset

Åh, vad jag ser fram emot att göra samma resa igen i år. Det är så fantastiskt att det från det lilla, lilla fröet kan komma så vackra och höga luktärtor!

Relevanta inlägg om andra blommor eller grödor:

Lämna en kommentar

Annons
Annons