Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Hjärnans gas- och bromssystem

Karin vid sjön

Alltså, jag tycker hjärnan är så cool. Tänk att vi idag har samma hjärna som för tusentals år sedan när vi levde som grottmänniskor! Och tänk hur många funktioner den har och hur många tankar vi tänker varje dag!

Jag lyssnade nyligen på miniserien Ärligt talat som görs av Linkura. Den består av fyra avsnitt som handlar om vår mentala kondition och om hur vi kan leva för att uppnå ett så bra mående som möjligt.

Så här fungerar hjärnans gas- och bromssystem

Något de pratar mycket om i denna miniserie är hjärnans gas- och bromssystem. Om du inte redan har gjort det tycker jag att du ska lyssna in serien. Vill du få en snabbversion om just hur detta system fungerar så får du den här:

  • Många av oss har för mycket gas och skulle behöva ha mer återhämtning. För att få till den där återhämtningen kan du jobba med andningen. Genom att andas lugnt och med djupa andetag kan du få till en bra balans mellan de två systemen. Visste du förresten att när du gör en arbetsuppgift som du tycker mycket om, även om den är prestationsinriktad, så återhämtar du dig?!! Men när du ligger i soffan och tittar på en film är det inte alls säkert att du återhämtar dig.
  • När du har en dålig dag; skyll på amygdala och ta nya tag imorgon igen!
  • Vi behöver både gasen och bromsen i oss. När du lyssnar in din egen kropp och dess system får du lättare att ta rätt beslut i vad du ska göra, dvs när du ska ta det lugnt och när du ska köra på.
Karin vid sjön

Jag tycker mig ha hittat till en bra koll på mitt gas- och bromssystem och försöker hela tiden anpassa mig efter det. Igår eftermiddag och kväll var jag väldigt trött och kände mig nästan hängig. Så istället för att sitta uppe och kolla på TV gick jag och lade mig typ en och en halvtimme tidigare än jag brukar. Jag fick fler timmars sömn än normalt sett och nu morgonen efter känner jag mig som en ny människa. Så härligt! Valde ändå att springa en kortare runda denna morgon för att inte pressa kroppen för hårt.

Eftersom jag är en högpresterande person skulle jag säkert gasa på för mycket om jag inte lyssnade inåt. Känner du igen dig eller är du en person som behöver tvinga dig till att gasa mer och bromsa mindre?

2 kommentarer

    1. Visst är det spännande!! Hoppas att du gillar miniserien. Jag tycker själv att den var väldigt intressant!

Lämna en kommentar

Annons
Annons