När Breakit för en dryg månad sedan gick ut med utmaningen Happy Workplace Challenge hoppade vi på Pineberry på direkt.
Den fem veckor långa utmaningen är nu avslutad. Här berättar jag om vad Breakit Happy Workplace Challenge gick ut på och vad vi har valt att applicera hos oss. Hoppas att detta ger inspiration för några av er som läser!
Breakit Happy Workplace Challenge
Syftet med denna utmaning var att få bolag att hitta nya rutiner och aktiviteter som ger gladare och hälsosammare medarbetare. Såklart ligger det mycket på medarbetaren själv att göra aktiva och medvetna val, men som arbetsgivare finns det mycket vi kan göra för att hjälpa till.
På Pineberry har vi alltid haft en ambition och vilja till att ha glada medarbetare som trivs och mår bra. Så när vi gick in i utmaningen hade vi främst ambitionen att finslipa oss och förhoppningsvis få bekräftelse på att vi är rätt ute med det vi redan gör.
Det visade sig att vi hade rätt i vår ambitionsnivå med utmaningen. Vi gör redan många bra saker, men fick insikten om att vi hade en del att finputsa och addera. Nedan berättar jag om det vi har valt att fortsätta med efter dessa fem veckor. För det räcker såklart inte att göra insatser under några veckor, utan man behöver implementera på lång sikt.
Detta har vi implementerat från utmaningen:
En digital förslagslåda
Under den första utmaningsveckan fick vi som förslag att skapa en digital förslagslåda, till vilken medarbetarna kunde komma med förslag på saker att implementera för att åstadkomma en gladare arbetsplats. Vi valde att göra denna förslagslåda anonym och fick in ett gäng bra idéer.
Eftersom vi gillar att låta medarbetarna engagera sig och vi vet att vi har många kloka personer bland personalen har vi valt att ha kvar denna förslagslåda. Vi kommer påminna om den med jämna mellanrum och tror att vi på så sätt kommer kunna få in bra förslag framöver också.
Mikropauser
Under de fem veckorna har Breakit återkommit flera gånger till hur viktigt det är med mikropauser. För egen del behöver jag verkligen bättra mig där då det ofta händer att jag tar flera digitala möten efter varandra eller sitter länge med en uppgift utan att resa på mig en stund mellan varven.
Tobias Croner, specialistfysioterapeut hos Sophiahemmet Rehab Center, gav detta tips under en av utmaningens veckor:
När det kommer till mikropauser är en tumregel att försöka ta en sådan då och då, till exempel en bensträckare varje timme, och gärna kombinera det med någon fysisk övning, som till exempel några benböj. Genom att göra detta får man ny energi till både muskler och hjärna.
På Pineberry kommer vi fortsätta att påminna om mikropauser med jämna mellanrum. Vi har också ett gäng rörelseövningar som vi tipsar medarbetarna om att göra i en av pauserna.
Walk & Talks
Ett smart sätt att införa mer rörelse i arbetsdagen på är genom att ta vissa av mötena gåendes. Därför har vi numera infört Walks & Talks som ett naturligt inslag och som framför allt cheferna kan välja att använda som en mötesform i sina One on Ones.
Jag tar numera nästan alltid promenadmöten när jag har One on One med mina medarbetare. Det är verkligen ett bra sätt till att få mer rörelse och frisk luft, men också för att få in mer kreativitet i mötena. Förra veckan skrev jag detta inlägg om promenadmöten och det värdefulla med att ha dem.
5 minuter kortare möten
Många medarbetare vittnar om att de ofta har flera möten efter varandra, back to back, och därmed inte får naturliga pauser mellan dem. Vi har därför nu bestämt att vi som regel ska boka möten som är 25 alternativt 55 minuter långa, istället för 30 och 60 minuter. Då får man till den där välbehövliga pausen och bensträckaren mellan mötena!
Kontakta en kollega
Så här i Corona-tider när de flesta jobbar hemifrån och inte träffar varandra naturligt har vi insett värdet av att ibland be medarbetarna kontakta en kollega de sällan har möte med eller interagerar med annars på dagarna.
Just den sociala aspekten och att känna vi-känslan tillsammans med de andra kollegorna är så viktigt för välmåendet!
Digital fika och AW
Innan Corona kom hade vi alltid onsdagsfika och fredags-AW som en frivillig aktivitet för alla. Det är såklart inte riktigt samma sak att behöva ha dessa aktiviteter digitalt, men vi anser att det är bättre att vi bjuder in till digitala versioner av dem än att inte ha dem alls.
I samband med utmaningen bestämde vi oss för att ha dessa som stående inslag varje vecka så får medarbetarna själva välja om de vill ansluta. Som sagt, den sociala aspekten är viktig för välmåendet.
Som sagt, vi har insett att vi redan gör många bra saker för ett Happy Workplace, men kul att ha kunnat finslipa en del i samband med denna utmaning!
Här följer ett gäng bilder på vår härliga arbetsplats och några av de aktiviteter, med fokus på rörelse tillsammans, som vi tidigare har gjort.
Lycka till med ditt Happy Workplace och tack Breakit för denna utmaning!