Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Se misstagen som lärdomar

Se misstag som lärdomar - Karin Axelsson vid kaprifol

Livet är en enda lång, härlig resa där vi ständigt lär oss saker och utvecklas. För att kunna nå en nästa nivå, bli bättre på något och lyckas med den där utvecklingen måste man våga göra misstag. Och man måste se misstagen som lärdomar.

Här berättar jag om mina misstag denna sommar när det kommer till trädgårdsarbete. Jag tar nu med mig dem för att lära mig inför nästa sommars trädgårdsarbete.

Se misstagen som lärdomar

Just trädgårdsarbete är en klassiker när det kommer till att misslyckas. Jag har hört många duktiga trädgårdsmästare som pratar om att de inte lyckas med alla plantor eller växter. Det hör liksom till. Men ju mer man håller på med odling och trädgårdsfix desto mer lär man sig och det är så jag försöker tänka.

Förra året lyckades jag fantastiskt bra med våra tomatplantor. Mannen byggde en odlingslåda till dem som vi ställde in i växthuset och jag följde råden för tomatodling till punkt och pricka. Resultatet blev stora, fina tomatplantor som gav oss massor av goda tomater!

I år gjorde jag på samma sätt (tyckte jag) med tomaterna, men vi har inte alls fått samma fina skörd…

Från frö till tomatplanta
Våra tomatplantor - sommaren 2020
Våra tomatplantor - sommaren 2020
Våra tomatplantor - sommaren 2020

Här ser ni bilder på förra årets tomater. Jag odlade två sorter; en körsbärstomat och en lite större sort. Vi fick galet många och jag gjorde soltorkade tomater på löpande band för att de inte skulle förfaras.

Varför blev tomaterna inte lika många och fina i år? Vilka misstag kan jag lära mig från? Jo, dessa:

  • Tomatplantorna behöver utrymme för att kunna få ut näringen till tomaterna. I år gjorde jag misstaget att jag inte höll efter tillräckligt noga med att gallra bort blad och grenar från plantorna. De växte in i varandra och tomaterna blev näringsfattiga och ruttnade innan de var klara.
  • Årets plantor fick inte riktigt möjligheten att växa uppåt, som de mår bäst av. De blev så pass stora och tunga i år att våra spiraler och klätteranordningar inte räckte till.
  • Man behöver ge tomatplantorna näring ofta och det kan vara så att jag inte gav dem näring tillräckligt ofta under sin växtfas.
  • Den sort av tomat jag odlade i år var en annan än de två jag odlade förra året. Årets sort var större och jag gissar också svårare att få till. Nästa år går jag tillbaka till en eller båda de sorter jag hade i fjol.

Ja, ni hör ju. När jag inför nästa år har lärt mig av dessa misstag kan det ju inte bli annat än succé!

Läs mina tidigare inlägg från förra året:

>>> Från frö till tomatplanta <<<

>>> Förodla tomater – steg för steg-guide <<<<

Vackra luktärtor på sensommaren
Vackra luktärtor på sensommaren
Fröså luktärtor - steg för steg

Något jag lyckades bra med förra året var också luktärtorna. Jag tyckte att jag frösådde och tog hand om dem på lika bra sätt i år, men uppenbarligen inte. För i år har de inte blivit lika stora och ståtliga som de blev förra året. Vi har heller inte fått lika många blommor på dem.

Vad kan jag lära mig av årets frösådd av luktärtor? Jo, detta:

  • Plantera dem i rikligt med bra och näringsrik jord.
  • Näringsvattna dem ofta och låt dem inte torka ut under soliga, torra dagar.

>>> Fröså luktärtor – steg för steg (förra årets blommor) <<<

Se misstag som lärdomar – Karin Axelsson vid kaprifol
Se misstag som lärdomar – Karin Axelsson vid kaprifol

Som tur är har det inte bara varit misstag med årets trädgårdsarbete. Våra kaprifoler och våra solrosor har vi till exempel lyckats med. Men med den erfarenhet vi nu har av trädgårdsarbete och tack vare de misstag vi har gjort bör nästa års trädgård vara ännu mer prunkande och lyckad än den vi har haft i år. Självklart får vi uppleva något nytt misstag att lära oss av då också.

Lämna en kommentar

Annons
Annons