Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Zucchinibröd recept – ett saftigt och gott squashbröd

Zuccinibröd recept

Det var en regnig och mulen dag i somras. Jag hade fått en väldigt stor zucchini av sonens kompis mamma och visste inte riktigt vad jag skulle göra av den. Hade redan stekt skivor av den till middagsmaten och i brist på fantasi googlade jag runt efter tips på mat att laga av zucchini. Så hittade jag ett zucchinibröd recept inne hos Sara Bäckmo och satte genast igång att baka. Brödet såg så gott ut och jag kan lova att det blev det också!

Att ha med riven zucchini i brödet gör det både saftigt och gott. Denna variant görs i långpanna, vilket är ett bekvämt sätt att baka bröd på.

Här får du min variant på receptet.

Zucchinibröd recept

ca 30 bitar

  • 50 gram jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 4 dl rågflingor
  • 3-4 dl riven och urkramad zucchini
  • 1 msk honung
  • ca 13 dl vetemjöl
  • knappt 1 msk salt
  • solrosfrön
  • chiafrön
Zuccinibröd recept

Börja med att smula sönder jästen i degbunken. Häll över vattnet och blanda runt. Häll i rågflingor, den rivna zucchinin samt honung. Blanda väl. Använd gärna en hushållsassistent.

Häll ner vetemjöl, lite i taget tills dess att degen fått lagom konsistens. Jag upplevde att det behövdes ganska mycket mjöl, så eventuellt behöver du ha mer mjöl än det som anges ovan.

Knåda degen ca 10 minuter. Häll i saltet på slutet. Låt degen jäsa i en timme.

Zuccinibröd recept

När degen har jäst klart stjälper du upp den i en långpanna med mjölat bakplåtspapper. Platta ut degen i plåten med mjölade händer. Lägg över en handduk över och låt degen jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt på ugnen till 225 grader.

När brödet jäst färdigt skär du degplattan i ca 30 bitar med en mjölad kniv. Pensla brödet med vatten och strö solrosfrön och chiafrön över det. Grädda den mitt i ugnen i 15-20 minuter.

Låt brödet svalna på galler.

Zuccinibröd recept
Zuccinibröd recept
Zuccinibröd recept

Nybakat, hembakat bröd – det är svårslaget, eller hur?!!

Zuccinibröd recept

Voila för ett magiskt gott och saftigt bröd! Mina barn misstänkte inte en enda gång att det var zucchini i brödet. Bra va?!!

>>> Här hittar du fler goda brödrecept och tips på smaskiga smörgåsar! <<<

Lämna en kommentar

Annons
Annons