Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Fler träningsendorfiner för vältränade

Träningsendorfiner - Hemmaträning

Alla vi som tränar har känt av det härliga som sker under eller efter ett träningspass. Jag pratar om träningsendorfiner. Att vi får dem beror på kemiska processer i kroppen och visst är det härligt att de finns?! Det är ofta de som gör att jag aldrig ångrar ett träningspass och har motivation till att träna om och om igen.

I detta inlägg berättar jag mer om detta härliga fenomen.

Träningsendorfiner

Endorfiner upptäcktes för snart 50 år sedan av två oberoende forskargrupper. Ämnet endorfin har morfinliknande, smärtlindrande effekt och namnet betyder just kroppseget morfin. När vi utsätts för smärta svarar kroppen med att frisätta endorfiner med syfte att dämpa smärtsignalen. Förutom vid smärta spelar endorfiner en viktig roll vid glädje, sex och hård fysisk träning.

När endorfinerna binder till sina receptorer i hjärnan upplever vi en känsla av lycka och styrka. Vid hårdare träning får vi en endorfinkick av dessa träningsendorfiner.

Vältränade och normalviktiga har högre nivåer

Det finns dock stora individuella variationer både i utsöndring och i nedbrytning. Det innebär att hos vissa personer ändras endorfinnivåerna nästan inte alls. På senare tid har man sett att det är möjligt att öka sin endorfinutsöndring genom att träna hårt. Vältränade och elitidrottare har av den anledningen oftast högre nivåer av träningsendorfiner än de som inte tränar så ofta.

I ett avsnitt av Träningspodden för ett tag sedan pratade Jessica och Lovisa om detta. Enligt de studier som de hade läst finns det tydliga skillnader både mellan vältränade och otränade samt mellan normalviktiga och överviktiga där de vältränade och normalviktiga får större endorfinkickar av att träna. Jag kan tycka att det är orättvist. Det är ju de som tränar minst som skulle behöva endorfinkickarna som mest!!

Hemmaträning under Coronpandemin

En fråga jag ställer mig är om jag skulle träna lika ofta och lika gärna om jag inte fick uppleva träningsendorfiner?

Jag tror inte det. Därför tycker jag att det är tufft för de som inte känner av dessa härliga endorfiner på samma sätt som jag gör. Om du känner igen dig i det: Kämpa på och håll ut!! Ju mer du tränar desto större chans har du till att få uppleva dem!

Hemmaträning under Coronpandemin

När jag skriver detta är det måndag morgon och dags för en ny vecka med träningsendorfiner. Det ser jag fram emot!

>>> Här hittar du fler inlägg om Hälsa & Träning. <<<

Källa: Forskning & Framsteg

Lämna en kommentar

Annons
Annons