Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Sociala medier orsakar psykisk ohälsa

Karin Axelsson - Sociala medier och psykisk ohälsa

Jag älskar mina tidiga morgnar ensam i köket. Att vara den som vaknar först i familjen och kan sitta med en kopp kaffe i lugn och ro innan allt drar igång är fantastiskt härligt. Även denna onsdagsmorgon njöt jag av det, åtminstone en stund. De första klunkarna kaffe var goda och sinnet var glatt till en början. Men så scrollade jag mina sociala medier, något jag ofta gör när jag sitter där med mitt morgonkaffe, och insåg att jag inte alls var så glad längre. Något hade triggats igång i min hjärna av de bilder och filmer jag just hade sett och just i denna stund blev det så tydligt för mig att sociala medier inte bara är av godo. Faktum är att sociala medier orsakar psykisk ohälsa och det behöver vi alla vara vaksamma på.

Varför sociala medier orsakar psykisk ohälsa

Hur kommer det sig att detta fina, härliga och inspirerande som ett Instagramflöde kan vara också kan orsaka, eller i alla fall bidra till, psykisk ohälsa?

Enkelt förklarat beror det på att det vi lägger mycket tid på påverkar oss mer. Att låta hjärnan ofta utsättas för sociala medier gör att den påverkas av det vi upplever där. När man öppnar sitt sociala medier-flöde utsätts man för bilder, ord och andra intryck som man inte är beredd på eller egentligen vill se. Samma sak är det när vi scrollar ett nyhetsflöde eller kollar på TV. Därför är det så viktigt att vara varsam med vilka man följer och avfölja samt undvika alla konton och flöden som inte ger den där positiva inspirationen. Här har jag skrivit mer om att avfölja konton på sociala medier.

Hon höll på att knäcka mig

Att mitt scrollande imorse kommer leda till psykisk ohälsa för mig är inte en sanning, men det är en sanning att det gav mig en dålig start på dagen. Och det skulle kunna bli en sanning om jag skulle utsätta mig för detta för ofta och för mycket. Så vad gjorde jag för att vända den dåliga starten?

Jag gjorde detta:

  • Jag valde att lägga bort telefonen.
  • Jag påminde mig själv om att det jag just såg inte är hela sanningen om just den personen. Det var bara en utvald del av den personens liv.
  • Jag fokuserade på positiva tankar istället. Jag tänkte på sådant som jag är tacksam för och gladde mig åt det.
  • Jag funderade också på varför jag blev illa berörd just denna gång. Vad var det jag såg och upplevde som gjorde mig illa till mods? Med detta i åtanke bestämde jag mig för att återigen avfölja det jag inte behöver se (detta behöver man göra regelbundet) och att jag ska undvika sociala medier de stunder som jag inte kan vara mottaglig för det.

Jag lyckades vända min morgon till en positiv sådan istället. Bara att skriva av mig kring detta gör att jag mår bättre och jag hoppas innerligt att detta resonemang kan vara till hjälp för någon av er.

Var vaksam på det här och ge dig själv bästa förutsättningarna för att må bra!

Lämna en kommentar

Annons
Annons