Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Så får du de gröna tomaterna att mogna

Så får du gröna tomater att mogna

Det är måndag och vi har haft en skön helg hemma. Igår spenderade vi stor del av dagen i trädgården och höstfixade i den. Det var ett skönt och friskt oktoberväder och vi fick sällskap av solen en del också. Ljuvligt!

Så får du de gröna tomaterna att mogna

Eftersom vi nu är inne i hösten på riktigt börjar det bli dags att ta farväl av grönsaksskörden och de flesta blommorna. Lite tråkigt, men samtidigt en naturlig del av trädgårdsåret. Igår drog jag bland annat upp tomatplantorna och sade hejdå till dem. Men innan dess plockade jag av den sista skörden av tomater, både röda och gröna.

Så får du gröna tomater att mogna

I och med att kylan kommer alltmer nu kommer de gröna tomaterna sannolikt inte hinna mogna och bli röda på plantorna. Men visste du att det går att få gröna tomater att mogna och bli röda på annat sätt? Här berättar jag om hur!

Gör så här:

Lägg de omogna gröna tomaterna i papperspåsar. Om du har många tomater gör du klokt i att också ta många påsar. De behöver nämligen ligga luftigt i påsen. Lägg också några äpplen bland de gröna tomaterna. Äpplen utsöndrar etylen, en gas som påskyndar mognad. Placera papperspåsarna på ett mörkt ställe där det är lite svalare än rumstemperatur ca 15°. Vi har våra papperspåsar i friggeboden och där har vi fått många gröna tomater att mogna och bli röda och fina.

Kolla papperspåsarna någon gång i veckan. Om någon tomat har blivit dålig kastar du ut den. Och om några av dem blivit röda plockar du ut dem och njuter av!

Så får du gröna tomater att mogna

Igår lade jag in ett par papperspåsar i vår friggebod och nu hoppas jag att de ska leverera röda tomater ett bra tag framöver!

Så får du gröna tomater att mogna

Minns ni att jag för en dryg månad sedan skrev om att se misstagen som lärdomar? Då hade jag precis konstaterat att jag inte hade lyckats med årets tomater och tänkte att jag skulle ta med mig misstagen som lärdomar inför nästa års trädgårdssäsong. Men jag gav inte upp helt med årets tomater.

Jag gallrade bland tomatplantorna, började ge dem näring oftare och testade att strö äggskal i jorden. Efter några veckor visade sig att det hade lönade sig för allt fler av tomaterna mognade till röda, fina sådana. Så under en dryg månad fick vi njuta av goda tomater!

Egenodlade tomater i vårt växthus

Det blev inte lika många tomater i år som det blev förra året, men det blev ett gäng. Och det är jag glad för!

Egenodlade tomater i vårt växthus
Egenodlade tomater i vårt växthus
Egenodlade tomater i vårt växthus

Visst blev årets tomater fina ändå?!

Fler inlägg om våra tomater:

2 kommentarer

  1. Det funkar även att lägga dem i en skål eller ren använd förpackning t ex från tomat eller vindruvor och ställa i fönstret! Det kanske tar lite längre tid men då får de sol också

Lämna en kommentar

Annons
Annons