Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Reflektion – Varför det är bra med reflektion

Igår var jag på en säljchefsutbildning hela dagen. Vi pratade om många olika verktyg och modeller att applicera i ledarskapet, men det jag främst tar med mig från dagen är vikten av reflektion.

Jag kan stundtals vara dålig på att prioritera in reflektion, men igår insåg jag att jag behöver se till att ta mig tid till detta allt oftare. Här berättar jag varför det är viktigt och bra med reflektion och hur jag gör för att få in det i vardagen.

Varför är det bra med reflektion?

Livet kan lätt springa på snabbt. Jag tror att de flesta av er känner igen er i att vardagen snurrar på i ett snabbt tempo och att du ofta landar i soffan på kvällen, jättetrött och med noll energi kvar. Där och då är det ingen bra tid till reflektion, utan reflektionstiden behöver du förlägga till tider på dygnet när du har en piggare hjärna.

Varför reflektion är viktigt handlar om att det kan hjälpa dig att ta klokare beslut på lång sikt. Du får perspektiv och insikter som är svåra att få när du bara kör på. Reflektion kan leda till att du förändrar ditt beteende, att du agerar annorlunda nästa gång en viss händelse inträffar. Du lär dig något nytt genom att analysera det du just upplevt. Tack vare reflektion kan du hålla isär vad du känner, vad du tänker och vad du kan göra av det det du upplevt. Du skaffar dig verktyg för att bli lite klokare.

Visst vill vi alla detta?

För att kunna reflektera behöver man hitta en stund för sig själv i tystnad. Försök att skala bort externa intryck och gå in i dig själv och dina tankar.

För mig fungerar det att göra detta för att få till den reflektion jag behöver:

  • Att sitta ensam på en brygga och blicka ut över sjön ger mig möjlighet till att reflektera.
  • Att springa eller promenera själv utan något ljud i lurarna ger mig också fantastisk reflektionstid.
  • Att planera in tid i kalendern för reflektion är också effektivt och ett bra sätt att få det att bli av. Ett tips är att ha en stående bokning för reflektionstid varje fredag eftermiddag. Då kan du passa på att summera arbetsveckan och reflektera över vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra.

Hoppas att du får till reflektion i ditt liv. För det är viktigt!

Andra liknande inlägg:

Lämna en kommentar

Annons
Annons