Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Är kallbad farligt?

Oktober - kallbad

Det senaste året har jag ju blivit en passionerad kallbaderska och ju mer jag badar desto fler frågor får jag om det här med kallbad. En fråga jag får ibland är: Är kallbad farligt?

Eftersom kallbad som en populär aktivitet inte funnits så länge har det heller inte gjorts så mycket forskning. Men en del forskning har gjorts och en del konstaterande har kunnat göras. Kallbad kan vara farligt för vissa personer. Här reder jag ut vilka det gäller.

Är kallbad farligt? Här får du veta sanningen!

Det som för många personer är den stora ljusningen med kallbad, däribland mig, kan för andra vara det som är farligt med att kallbada. Det är därför viktigt att känna sin kropp och känna till när kallbad kan vara farligt för en.

Det som sker i samband med att du badar i kallt vatten eller duschar riktigt kallt är att blodkärlen drar ihop sig. Det gör att blodgenomströmningen i hjärnan halveras och denna så kallade chock utlöser endorfiner och adrenalin. För de flesta av oss är detta en ljuvlig upplevelse och anledningen till att många av oss känner ett sådant lyckorus i samband med kallbad. Men att blodkärlen drar ihop sig och att blodgenomströmningen i hjärnan halveras kan vara farlig för vissa. Äldre personer kan i värsta fall få hjärtstillestånd. Och har man högt blodtryck kan detta tillstånd också vara farligt.

Hälsofördelar kallbad - Karinaxelsson.se

Är du äldre eller lider av högt blodtryck rekommenderar jag att rådgöra med en läkare innan du testar att kallbada. Jag ser många äldre människor ge sig ner i kalla vatten och för många går det bra. Förhoppningsvis har de kollat upp sitt hälsotillstånd innan de kallbadar.

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes menar att effekterna av kallbad är individuella och beror på hur ofta man kallbadar, hur länge man stannar i vattnet samt om man badar bastu i samband med det.

Samma bolag rekommenderar inte kallbad i dessa situationer:

  • Om du är alkoholpåverkad.
  • Om du är förkyld, febrig eller sjuk på annat sätt.
  • Om du har en har hjärt- eller kärlsjukdom ska du diskutera med en läkare innan du överväger att börja kallbada.
Kallbad januari - årets första kallbad

Jag är tacksam över att kunna kallbada, men om jag skulle känn mig det minsta förkyld eller hängig väntar jag till ett annat tillfälle. För mig innebär kallbadandet så många fina hälsofördelar och vill du läsa mer om vilka hälsofördelar kallbadandet ger kan du läsa mer om det här.

Det är tidig morgon när jag skriver det här. Eftersom jag helst kallbadar i dagsljus brukar jag inte kallbada på morgonen under vinterhalvåret. Idag planerar jag istället att bege mig till isvaken vid lunchtid för ett dopp. Som jag ser fram emot det!

All fakta i detta inlägg är hämtad från denna artikel i Yle.fi

Lämna en kommentar

Annons
Annons