Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Hälsosam förebild – om att vara det för sina barn

Hälsosam förebild

Barn behöver förebilder och för mig är det viktigt att försöka vara en bra och hälsosam förebild för mina barn. I begreppet hälsosam ryms så mycket och har berättar jag mer om vad jag tar med i det begreppet.

Om att vara en hälsosam förebild för sina barn

Att bara hälsosam själv är inte alltid enkelt, men jag tror starkt på att inte vara för hård mot sig själv. Om du i grunden äter bra, hemlagad mat, rör på dig regelbundet, prioriterar din sömn och omger dig med människor som du mår bra av har du kommit långt i att vara hälsosam.

Allt detta ser dina barn och om de samtidigt upplever att du är harmonisk och trygg tror jag att det förmedlar positiva signaler för dem om att detta är att vara hälsosam. Kanske utan att de förstår de själva.

Igår följde mina barn med mig när jag kallbadade. Vi hade kommit överens om att de fick bestämma gårdagens första utomhusaktivitet, vilket blev pulkaåkning, för att de skulle vilja följa med mig till kallbadet sedan. Dessutom fick de bestämma vart vi skulle äta lunchen efteråt.

Att spendera mycket tid utomhus är också bra för hälsan och för mig är det viktigt att mina barn lär sig att älska att vara aktiva ute. Det är en därför viktig ingrediens under våra helger och igår samlade vi många utomhustimmar ihop.

Att kallbada är såklart ingen nödvändighet för att vara hälsosam, men för mig ger kallbadandet mycket gott, både fysiskt och psykiskt. Jag tycker att det är bra att mina barn får vara med och se vad kallbad är och varför mamma mår bra av det. Lillasyster i familjen brukar vara pigg på att följa med och ibland badar även hon. Storebror däremot brukar vara skeptisk och följer helst inte med. Igår gick han dock med på det och medan jag gick ner i isvaken satt de i varsin brassestol och drack varm dryck.


Du är världens modigaste, mamma!

sade min 10-åriga son när jag hade badat

Att han sade så tyder på att han inte är lika skeptisk längre och att han förstår varför jag uppskattar det. Vi pratade om kallbadandets hälsosamma effekter på immunförsvaret och att jag sällan är sjuk, kanske tack vare att jag kallbadar.


Det var en så fin stund där vid vaken igår. Solen sken och isen gnistrade. Jag fick vara med mina två älskade ungar medan jag gjorde något av det jag älskar mest. Hälsosamt för både kropp och själ så att det stod härliga till!


Dottern fotade mig efter att jag hade badat och jag kände mig som världens lyckligaste!

Det som är hälsosamt för mig och som jag mår bra av behöver inte gälla för alla. Vi behöver alla hitta vår egna hälsosamma väg. Mina barn vet i alla fall vad jag mår bra av och värdesätter. Sedan är det såklart upp till dem att hitta sin egna hälsosamma väg här i livet. Men att barn behöver hälsosamma förebilder kan jag skriva under på!

Lämna en kommentar

Annons
Annons