Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Jag springer inte för att vara bra

Jag springer inte för att vara bra - Karin Axelsson

Jag lyssnade nyligen på Kristin Kaspersens podd Nyfiken på när Christer Ohlsson var gäst och fick, som vanligt när jag lyssnar på honom, ett gäng bra tankeställare och insikter. Om du inte har lyssnat på Christer tidigare kan jag varmt rekommendera honom. Han har så mycket klokt att säga om livet! En sak som han pratade om i Kristins podd var om det här med träning och specifikt löpning. Jag håller helt med honom om att jag springer inte för att vara bra. Men jag har gjort det och jag tror att det finns många som gör det, tyvärr kanske till bekostnad av annat.

I detta blogginlägg berättar jag hur jag tänker kring detta.

Jag springer inte för att vara bra

Livet ör fyllt av krav och vilja till prestation. För egen del vill jag prestera på jobbet och hemma i min roll som mamma och fru. Det är mycket som ska hinnas med på dagarna och många saker jag vill leverera bra på. Att då också springa och träna för att vara bra skulle sannolikt bli för mycket för mig.

Istället springer jag för att må bra!

Det är en väldigt stor skillnad i det. Att springa för att må bra istället för att springa för att vara bra. Det fanns en tid när jag gick ut och sprang för att avverka en viss sträcka på en viss tid eller pressade mig själv i tuffa intervaller. Jag trodde att jag mådde bra av det, men så här i efterhand tror jag att det istället blev ytterligare ett stressmoment för kroppen.

Med åren har jag kommit till insikten att jag vill träna för att må bra, för att stärka mitt mående och orka med vardagen på ett bättre sätt. Inte hjälper det då att springa sitt snabbaste och pressa sig själv i löpspåret! Så skönt det är istället att lufsa iväg i sakta mak och låta dagsformen bestämma tempo och distans. Idag springer jag oftast i joggtempo och ser löpningen som en möjlighet att koppla av och reflektera snarare än att den ska utgöra ytterligare en av dagens prestationer.

Christer satte verkligen ordet på det jag redan utövar och det känns tryggt. Imorse sprang jag just precis en sådan runda. Inte speciellt långt och inte speciellt fort. Det jag fick med mig var massor av frisk luft och må bra-hormoner. Perfekt inför denna jobbdag, som i motsats till löprundan innehåller en hel del prestationskrävande uppgifter.

Precis så kommer jag fortsätta att låta min löprundor vara framöver också.

Lämna en kommentar

Annons
Annons