Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Sluta med kaffe – fördelar med att inte dricka kaffe

Sluta med kaffe

Sluta med kaffe! Varför ska man behöva göra det? Själv hade jag inte funderat på det så mycket tidigare, men har på senare tid insett att kaffet nog inte är så bra för mig. Här berättar jag mer om fördelarna med att sluta med kaffe och varför jag har gjort det.

Varför sluta med kaffe?

Jag som är en kaffeälskare av rang och under hela mitt vuxna liv alltid har behövt börja varje dag med en kopp kaffe har alltså nu slutat med kaffe.

Om jag är galen?! Nej, det tycker jag inte. Jag vill bara hjälpa min kropp att må så bra som möjligt. 

Fakta om koffeinet i kaffe

☕️ Koffeinet i kaffe är en stress för kroppen. Om du lever helt stressfri i övrigt klarar du säkert av det stresspåslaget. Men om du har en stressig tillvaro mellan varven är det dumt att öka på med mer stress från kaffet.

☕️ Kaffe är beroendeframkallande. Jag får ont i huvudet när jag inte dricker kaffe och har därför haft det lite kämpigt de senaste dagarna. Jag vill leva ett liv helt utan beroenden och därför väljer jag bort kaffe.

☕️ Många dricker ju kaffe på morgonen för att piggna till. Om det är så för dig tycker jag att du ska fundera på om det inte är något annat du behöver egentligen, som mer sömn till exempel.

Jag har nu hållit mig borta från kaffe i 12 dagar och tänker hålla uppe i minst en månad innan jag utvärderar. Sedan får vi se. Men jag gillar helt klart känslan av att inte vara tvungen att dricka kaffe. Så befriande!

Dricker jag något annat istället?

Istället för mitt morgonkaffe dricker jag istället ett glas vatten och ett glas med C-vitaminbrus. Känns bra att kickstarta dagen med mycket vätska och vitaminer för kroppen! Om jag blir sugen på att drick något varmt dricker jag en kopp te istället. Jag väljer då ett rött eller grönt te, som är fritt från koffein. Finns många goda sorter i tehyllan, kan jag lova.

När jag lade ut ett liknande inlägg om att jag har slutat med kaffe på Instagram igår fick jag höra att det finns många med mig som har slutat. Samtliga vittnar om att de mår så mycket bättre nu än när de drack kaffe. Känns lovande, helt klart!

4 kommentarer

  1. Kaffe har även ett gäng hälsofördelar så jag ser inte anledningen till att sluta. Dessutom kan den där koppen kaffe efter middagen ge mig en extra skjuts i träningen och det tar jag tacksamt emot. 🙂

    1. Så är det säkert. Jag tror att det är väldigt individuellt hur man reagerar mot kaffe. För vissa har det mer positiva effekter och för andra mer negativa. Härligt att kaffet har en sådan positiv inverkan på dig och din träning!

  2. Bra. Kaffe försämrar upptaget av en massa mineraler som järn och zink osv, undvik så långt det bara går. Min ångest försvann när jag slutade med giftet.

    1. Det är nog många som inte vet om det så bra att du lyfter! Skönt att höra att din ångest försvann när du slutade med det!

Lämna en kommentar

Annons
Annons