Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Starta morgonen lugnt – om en stressfri morgon som en bra start på dagen

Yoga strand Norge

I min familj är det jag som går upp först. Dels för att jag är morgonpigg och dels för att jag vill ha gott om tid på mig på morgonen. För mig är det viktigt att starta morgonen lugnt och stressfritt. I min ensamhet får jag möjlighet att tänka klart och sätta rätt intentioner för dagen. I detta inlägg berättar jag mer om vad jag gör för att få till en lugn morgon och varför den är så viktig för mig.

Starta morgonen lugnt – så här gör jag

Min morgonrutin börjar redan kvällen innan. Då plockar jag fram de kläder jag ska ha dagen efter, packar väskan, ser till att barnen packar sina väskor, förbereder matlådan och fixar allt annat praktiskt som går att förbereda. För att min morgon ska kunna vara lugn och stressfri vill jag inte stå och leta efter kläder eller fundera på vad jag ska ha med mig till jobbet eller barnen till sina skolor.

Detta gör jag sedan på morgonen för att få en lugn och bra start:

  • Jag går upp i god tid. Mitt alarm ringer en timme innan det är dags för min morgonträning. Det innebär att jag har gott om tid till att göra iordning mig, dricka något varmt och reflektera inför dagen.
  • Vi kan styra våra tankar till stor del själva och på morgonen väljer jag att tänka på de saker som jag ser fram emot denna dag. Jag frågar också mig själv: Vilka förutsättningar har jag för dagen? Hur känns kroppen idag? Svaren på dessa frågor får sedan styra de val av aktiviteter jag gör under dagen.
  • Jag dricker minst ett stort glas vatten för att få upp vätskebalansen i kroppen.
  • Det är skönt att börja dagen med rörelse och jag gör det genom lugn träning. Ibland får jag feeling och låter den lugna träningen övergå till lite tuffare träning. Men oftast består min morgonträning av jogg utomhus, rörlighetsstyrka, yoga eller lätt styrketräning.
  • Jag väcker barnen i god tid. De behöver också en lugn morgon och jag vet att det behövs tidsmarginal för att lyckas med det.
  • Frukosten är också en viktig del av morgonen. I en perfekt värld skulle jag vilja ta mig tid att sitta länge och äta en god och långsam frukost. Det gör jag sällan på vardagarna, tyvärr. Men jag ser till att få i mig en bra frukost med mycket näring, som jag står mig på fram till lunch.

Allt detta som jag gör under min morgon ger mig den fins och lugna start på dagen som jag så väl behöver. När jag sedan är på väg till jobbet har jag ett lugn inom mig och även om jag vet att dagen sedan kommer vara späckad med möten och mycket att göra så stressar det mig inte. Det kan jag säkert tacka min morgonrutin för!

Yoga Karin Axelsson

Detta inlägg skrev jag tidigare imorse, innan jag startade igång med ett skönt pass rörlighetsstyrka och sedan väckte barnen.

Nu sitter jag på tåget in till kontoret och skriver klart det sista på inlägget. Min lugna och sköna morgon till trots visade det sig att jag och barnen fick det väldigt stressigt på slutet, innan vi kom iväg. Men de samarbetade och jag kände hela tiden att vi hade kontroll, vilket jag tror berodde på att vi hade fått inleda med en lugn start. Sådant gör skillnad!

>>> Läs fler inlägg om sköna morgnar här! <<<

Hur startar du helst din morgon?

Lämna en kommentar

Annons
Annons