Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

En tyst minut kan hjälpa dig från stress

En tyst minut kan minska å stressen - Karin Axelsson

När jag fick några minuter för mig själv i solen och det var alldeles tyst slog det mig hur värdefull den stunden var. Veckan hade dragit igång med högt tempo och direkt efter jobbet hade jag skyndat till stallet med dottern. Medan jag väntade på att hon skulle bli klar med hästen satte jag mig på en bänk med ansiktet mot solen. De få tysta minuterna gav mig så mycket energi tillbaka. För en tyst minut kan hjälpa dig från stress. Bra va?!

Här berättar jag mer om vad detta beror på.

Hur en tyst minut kan hjälpa dig från stress

Alla ljud vi har omkring oss kan ha en negativ effekt på vår hälsa. Forskning visar att buller och ljud kan bland annat leda till högt blodtryck, sämre hörsel och ökade stressnivåer. Här kommer tre hälsofördelar med att ge sig själv en tyst minut då och då:

  • I en studie från 2006 såg man att tystnad såväl lindrar stress som spänningar i kroppen. Forskarna mätte förändringar i blodtryck och blodcirkulation i hjärnan hos deltagarna och såg att två minuters tystnad visade sig vara mer avslappnande än att lyssna på lugnande musik.
  • Alla intryck och ljud i vardagen anstränger hjärnans prefrontala cortex som bland annat styr problemlösning och beslutsfattning. Detta kan göra oss trötta och ofokuserade. När vi är i tystnad kan hjärnan återställa sig och ladda upp batterierna igen.
  • När vi dagdrömmer och låter tankar vandra fritt beskrivs hjärnan beskrivs som att den är i standardläge. Att lyckas med detta är lättare när vi inte omges av ljud och buller. Detta standardläge hjälper oss människor att vara empatiska, mer kreativa och reflektera över vårt egna liv och våra upplevelser.

När jag tar in denna fakta förstår jag ännu bättre varför dessa stunder av tystnad är så viktiga. De kan vara svåra att få till ibland. Men mitt tips är att ta varje tillfälle i akt. När du har en stund över, ta inte upp mobilen och scrolla, utan vänd ansiktet mot solen och blunda. Om solen inte är där just då går det bra att bara blunda. Hitta lugnet och var i stunden. Den minuten av tystnad kan verkligen sänka stressnivåerna radikalt!

Källor: Huffington Post, Medical Daily, Lifehack, MåBra.com

Fler av mina inlägg om tystnad:

Lämna en kommentar

Annons
Annons