Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Kvinnans femte hälsotecken

Halvårscheck på nyårslöften - Karin Axelsson

Visste du att vi kvinnor har ett femte hälsotecken, som män inte har? Jag pratar om vår menscykel. Den är ett lika viktigt hälsotecken som andning, hjärtfrekvens, kroppstemperatur och blodtryck. Med hjälp av att förstå vår menscykel kan vi förstå hur bra vi mår.

Jag fick nyligen lära mig detta och har numera lite extra koll på min menscykel. Om den inte är som den brukar vara kan det vara ett tecken på att jag stressar för mycket, äter felaktigt, sover för lite eller inte rör på mig optimalt. Här berättar jag mer om kvinnans femte hälsotecken.

Kvinnans femte hälsotecken: Menscykeln

Kvinnor och män skiljer sig mycket åt när det kommer till könshormoner och hur pass cykliska vi är. Medan männen inte är cykliska är vi kvinnor det, vilket gör att vi har olika faser under vår menscykel. Faserna kännetecknas av att vi har olika hormoner, vilket kan påverka hur vi känner oss och mår. Som kvinna är det därför viktigt att lyssna in på kroppen och anpassa träning, kost och övriga aktiviteter efter hur vi mår. Ju mer du lär känna din menscykel desto lättare är det att förstå hur du ska anpassa din livsstil efter den.

Att tänka på menscykeln som kvinnas femte hälsotecken handlar om att vara frisk, att må bra och vara vital. Om du är för sjuk för att orka bära ett barn så mår du nog inte heller så bra. Om din kropp inte orkar med en ägglossning så betyder det rent fysiskt att du inte heller borde bli med barn. Kroppen har avgjort att du har för mycket annat att ta hand om just nu, vilket ju är en fantastisk funktion.

Menscykeln i sig har ett egenvärde för vår hälsa. Det är därför den kallas för “det femte hälsotecknet” och är i gott sällskap med andning, hjärtfrekvens, blodtryck och kroppstemperatur.

Om du vill läsa eller lyssna mer på detta om menscykeln och kvinnohälsan kan jag varmt rekommendera Womensync och tjejerna bakom det. Jag har lyssnat mycket på deras podd på sistone och de delar också frikostigt med sig på sin Instagram och sajt.

Håll med om att det är viktigt att förstå vår kvinnohälsa?!

Lämna en kommentar

Annons
Annons