Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Fröodling tips

Fröodling tips - Karin Axelsson

Som jag har njutit av att få hålla på med mina fröodlingar i helgen! Du som läser här vet säkert att det är rogivande och stärkande för mig. Just denna helg valde jag att ta ut alla mina fröodlingar till växthuset. Nu är det så pass varmt att de bör kunna klara även nätterna där. Det är nu sjätte året som jag frösår blommor och grönsaker och vill i detta inlägg ge dig mina fröodling tips.

Mina fröodling tips

Det jag har lyckats bra med under tidigare år är basilika, tomat, gurka, solros, smultron och luktärt. Eftersom jag har bra koll på just dessa har jag valt att fröså dessa i år igen.

Det som gäller generellt för att lyckas med fröodling är detta:

  • Läs noga på fröförpackningen. Alla fröer är olika och på påsen står det vad som gäller för just detta frö när det kommer till såtider, sådjup och liknande.
  • Så gärna fröerna i såjord. När du sedan planterar ut dem fungerar det fint med vanlig blomjord och i vissa fall tillsätter du även gödsel.
  • Fröer, liksom större plantor, behöver stå ljust. Se till att vattna så pass ofta så att jorden aldrig blir helt torr.
  • Ju tidigare på året du frösår desto längre tid behöver du ha dem inomhus. Beroende på vart du bor är det olika hur pass snart du sedan kan plantera ut dem. Säkerställ att alla frostnätter är förbi innan du gör det.
  • Fröså gärna några fler frön än du kommer vilja ha i antal plantor. Det finns risk att några aldrig tar sig.

Nu när det är mitten av maj har frostnätterna slutat för vår del. Så verkar det i alla fall när jag tittar på väderleksrapporten. Jag låter nu mina fröodlingar få vara i växthuset under ett par veckor. I början på juni är det förhoppningsvis så pass varmt att jag kan ta ut dem i trädgården.

Från frö till tomatplanta

Fröodla tomater

Igår planterade jag några av mina tomatplantor i den stora planteringslådan i växthuset. I den brukar jag ha fyra plantor och om det går så fint som det har gjort tidigare år kommer dessa ge oss mängder av tomater under sommaren. Här kan du läsa om hur jag gör när jag frösår tomater.

Solrosor

Fröodla solrosor

Jag älskar våra ståtliga solrosor. Vi har haft dem tre år i rad nu och jag ser fram emot ett fjärde. Tänk att ett litet solrosfrö kan ge en sådan ståtlig och vacker blomma! Här kan du läsa om hur jag gör när jag frösår solrosor.

Fröså luktärtor - steg för steg

Förodla luktärtor

Jag älskar luktärtor både för dess doft och för de vackra blommorna. Jag brukar fröså ett gäng i olika färger och i början på sommaren planterar jag ut dem i vår odlingshörna intill spaljén. Då kan de klättra sig höga och förgylla vår hörna i trädgården med sina vackra färger. Här kan du läsa om hur jag frösår luktärtor.

Hoppas att du har fått inspiration och tips av detta. Lycka till med dina förodlingar!

Lämna en kommentar

Annons
Annons