Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Hur slipper man oro? Här får du konkreta tips!

Hur slipper man oro?

Igår skrev jag detta på mitt Instagram: Oro är som en gungstol. Den håller dig sysselsatt, men den tar dig ingenstans. Följdfrågan till detta blir: Hur slipper man oro?

Jag är av naturen en ej oroande person, men vet att det finns andra som har en mer oroande läggning. Jag förstår att det kan vara tufft ibland och jag vill därför tipsa om sätt för hur du kan minska din oro. För precis som citat ovan säger för oron oss inget gott och den tar oss inte framåt.

Hur slipper man oro? Mina konkreta tips:

Varför vi blir oroliga har ofta att göra med att rädsla är en stark känsla, som lätt kan ta över andra känslor.

Jag tror starkt på tankens kraft och är övertygad om att du kan minska din oro genom att lägga fokus på nuet, på det fina och på det du kan påverka. Bilderna i detta inlägg är från den promenad jag tog igår när jag fick njuta av sol och vitsippor i skogen. När jag får uppleva sådana fina stunder försvinner ofta de eventuella orostankar jag har. Om det inte fungerar finns det några beprövade tips som används vid KBT.

Tre tekniker som deltagarna i KBT-behandling mot oro får träna på:

1. Medveten närvaro: Träna på att bli mer uppmärksam på dina orostankar. Gör det genom att beskriva dem för dig själv och låt dem sedan vara kvar i huvudet. Genom att göra detta kommer tanken att bli mindre skrämmande med tiden.

2. Värsta scenariot: Föreställ dig det absolut värsta scenariot du kan komma på. Gör detta utan att försöka lugna dig själv.

3. Acceptans och exponering: Träna på att tänka ”det får gå som det går” och utsätt dig medvetet för situationer som du oroar dig för. Detta kan till exempel göras vid oro för att stå på en scen eller åka på en resa helt själv. Intressant blir sedan att utvärdera hur pass hemskt det var.

Om du är en av de som oroar dig oftare än du skulle vilja hoppas jag att detta inlägg har gett dig några konkreta verktyg!

Lämna en kommentar

Annons
Annons