Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Nyttigt godis i butik – Hur nyttigt är det egentligen?

Nyttigt godis i butik - Karin Axelsson

Som bekant finns det ju en mängd godissorter på hyllorna vid kassorna i butik. De senaste åren har de fått samsas med hyllor med nyttigt godis. Åtminstone marknadsförs det som nyttigt godis. Men hur nyttigt är nyttigt godis i butik egentligen? Detta är jag med och svarar på i Sveriges Radios program Plånboken. Här berättar jag om det.

Nyttigt godis i butik – några fakta

I radioprogrammet går jag runt i en matbutik med journalisten Cecilia Corfitsen och granskar de produkter som marknadsförs som nyttigt godis, snacks och nyttig glass. Några saker som jag och nutritionisten Åsa Brugård Konde, som också medverkar, kommer fram till i programmet är dessa:

  • Problemet med godis generellt är att det innehåller väldigt mycket kalorier, men tillför sällan någon bra energi.
  • Sådant som marknadsförs som nyttigt godis innehåller ofta sötningsmedel istället. Sötningsmedel innehåller inga kalorier, men har en del andra negativa egenskaper istället. En del av dessa sockeralkoholer kan ge diarré och det som är problematiskt med den söta smaken av sötningsmedlet är att det kan ge ett beroende av att äta sött regelbundet.
  • En del av dessa nyttiga produkter innehåller till viss del vitaminer och mineraler, vilket görs för att det ska låta bra. Men mängden vitaminer och mineraler är så pass liten att man skulle behöva äta väldigt mycket sådant godis för att få i sig de rekommenderade dagsintaget. Då är det bättre att äta en varierad kost av riktig mat.
  • Ofta är de nyttiga alternativen märkbart dyrare
  • Undvik långa innehållsförteckningar. Ju fler ingredienser som finns i en produkt desto mer onaturlig är den och därmed mindre nyttig.

Vad är det nyttiga godiset i butik på riktigt?

Så vad är nyttigt godis på riktigt och vad kan man köpa i butik som ett bra alternativ? Vi är inne på det till viss del i radioprogrammet, men här listar jag fler tips på sådant som är nyttigt godis eller snacks:

  • Färska bär och färsk frukt. Du kanske inte skule kategorisera det som godis, men håll med om att det är fräscht och gott att duka fram färska jordgubbar, hallon, körsbär och bitar av färsk frukt i en skål och snacksa av? Det är det mest naturliga söta vi kan äta.
  • Torkad frukt och bär fungerar också som ett bra alternativ. Tänk på att titta på innehållsförteckningen så att det inte innehåller tillsatt socker eller andra onödiga tillsatser.
  • Nötter och mandlar, utan tillsatt salt eller andra tillsatser. Perfekt att ha med i väskan för att ta när man behöver snabb energi!
  • Ofta brukar det finns alternativ i butiken med påsar innehållandes någon typ av torkad frukt med till exempel lakritspulver eller kakao. Dessa är också bra och naturliga alternativ.

I övrigt säger jag som mannen i radioinslaget, att om det är godis jag är sugen på så köper jag det jag vill ha, oavsett om det anses vara onyttigt eller nyttigt. Det viktiga är att inte äta av det onyttiga för ofta och att låta sin kost till största del bestå av bra och naturlig mat.

Här kan du lyssna på radioprogrammet.

Lämna en kommentar

Annons
Annons