Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

På 10 000 timmar kan du bli expert på vad som helst

Bli vad du vill på 10 000 timmar - Karin Axelsson

I helgen såg jag och familjen filmen 10 000 timmar, en komedi som var ganska underhållande, men som också fick mig att tänka på vad det går att göra på 10 000 timmar. Filmen handlar om 10 000-timmarsregeln, ett uttryck myntat av Malcolm Gladwell. Enligt honom innebär 10 000-timmarsregeln att vem som helst kan bli expert på vad som helst med 10 000 timmars övning.

Detta fick mig att fundera. Om jag hade 8 timmar till övers, 5 dagar i veckan i 5 år, vad skulle jag vilja göra då? Det tillsammans blir nämligen 10 000 timmar och om man lägger den tiden på något kan man alltså bli expert på det.

Bli ett expert på 10 000 timmar

Att gå in så dedikerat för något och lägga så mycket tid på det kräver att man är väldigt passionerad i den saken. Det ska vara något man älskar så mycket att man är beredd att lägga en heltidstjänst i fem år på det. Men det är fascinerande att tänka på att det går att bli expert på i stort sett vad som helst, bara man lägger den tiden.

Jag funderade ett tag innan jag kom fram till vad jag tror att jag skulle vilja lägga 10 000 timmar på och kom fram till att det skulle vara bakning och matlagning. Jag älskar att stå i köket och speciellt mycket uppskattar jag det när jag har gott om tid till att tänka ut nya recept och fina kreationer. Att få göra det varje dag skulle vara en ynnest!

I helgen fick jag utöva detta intresse till viss del då vi fick besök på söndagen och jag både lagade lunch och bakade till fikat. Min morgon spenderades då med att baka både toscakaka och äppelpaj. Att sedan duka fram de fina och goda bakverken tillsammans med finporslinet är en sådan glädje för mig. Och att se hur de andra uppskattar fikat är fint.

Tänk om jag skulle få stå varje dag i köket och komponera ihop sådant som både är gott och vackert att se på. Vilken grej! Eller så skulle jag tröttna på det efter ett tag? Kanske är det just för att jag gör det så pass sällan som jag gillar det?

Vår fika i syrénbersån i söndags var i alla fall lyckat och kul att göra.

Bli ett proffs på 10 000 timmar - fika
Bli ett proffs på 10 000 timmar - pioner

De vackra pionerna fick jag som morsdagspresent. Så fina!

Bli ett proffs på 10 000 timmar - toscakaka

Denna toscakaka bakade jag för första gången. Lovar att dela med mig av receptet inom kort. Den knäckiga äppelpajen hittar du receptet på via länken och samma sak med mina Chocolate Chip Cookies.

Vad skulle du satsa på att bli expert inom om du hade 10 000 timmar till övers?

Tags : FikaHembakat

Lämna en kommentar

Annons
Annons