Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Svårt att sova – Här får du de bästa tipsen!

Karin om vikten av sömn

Är du en av de som har svårt att sova ibland? Jag hör inte till en av dessa. Men jag förstår att det kan vara frustrerande om man har dessa problem. Sömnen är ju så viktig och får vi inte sova tillräckligt mycket kan vi ha utmaningar med vårt mående.

Vad kan man då göra för att försöka optimera sin sömn? Just detta tipsar jag om i detta inlägg.

Svårt att sova? Testa dessa tips:

 1. Se till att vara fysiskt aktiv under dagen. Det är när du har ett aktivt liv som du bygger upp sömnbehovet. Att röra på sig regelbunden, helst utomhus på dagen, hjälper dig att kunna sova bättre.
 2. Börja varva ned en till två timmar före sänggåendet. Det kan handla om att läsa en bok eller tidning, ta ett varmt bad eller lyssna på lugn musik.
 3. Undvik att dricka kaffe och alkohol samt att sitta framför datorn, timmarna innan du ska sova.
 4. Har du mycket stress och oro i ditt liv? Försök att hantera detta innan du ska gå och lägga dig. Ett tips kan vara att skriva ner det du är stressad eller oroad för på ett papper.
 5. Låt sovrummet vara svalt, tyst och mörkt. Använd gärna öronproppar och en ögonmask om sovmiljön störs av buller och ljus.
 6. Om du ändå har svårt att somna: Ligg inte kvar i sängen mer än 20 minuter. Gå upp istället och gör något småtråkigt, som att läs en bok. När ögonlocken börjar bli tunga och du känner dig sömnig går du tillbaka till sängen och försöker att somna på nytt.
 7. Om du har sovit dåligt under natten, stig ändå upp när klockan ringer vid din vanliga uppstigande tid. En störd sömn bygger upp sömnbehovet vilket ger goda förutsättningar för att du sover extra djupt nästa natt.
 8. Tänk på att det är helt normalt att ha tillfälliga sömnstörningar. Men om du har regelbundna sömnbesvär under en månad eller längre bör du kontakta din husläkare, företagshälsovård eller någon sömnspecialist. Det är viktigt att söka hjälp för kroniska sömnstörningar tidigt så att orsakerna till besvären utreds och att lämplig behandling sätts in.

Hoppas att dessa tips är behjälpliga för dig som har svårt att sova!

Sömn och barn
Här har vi en trött liten kille som tar sig en tupplur i soffan.

Fakta från Stressforskningsinstitutet

Andra inlägg om sömn:

2 kommentarer

 1. Öronproppar är helt underbart. Själv har jag alltid öronproppar när jag sover. Sover så mycket bättre när det är tyst och jag slipper alla störande ljud. Bara vetskapen att man inte kommer att störas av ljud under natten gör att man sover bättre. Tycker det är hur skönt om helt att plugga in öronpropparna riktigt djupt i öronen och höra hur alla ljud stängs ute mer och mer när propparna expanderar i öronen för att till slut bli helt tyst. Ibland får jag dock lite ont i öronen av propparna. Du råkar inte har något bra tips på sköna öronproppar att sova med?

  1. Hej Petra,

   Vad härligt att du njuter så av att ha öronproppar. Är verkligen en praktiskt sätt att stänga ute ljuden på. Jag använder inte öronproppar själv så tyvärr har jag inte tips på några sådana. Kanske att någon annan av er som läser har det och vill tipsa?

Lämna en kommentar

Annons
Annons