Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Årets tomatskörd

Årets tomatskörd 2022

För tredje året i rad har jag odlat tomater i vårt växthus. Vi byggde växthuset sommaren 2019 så det är tre hela säsonger vi har haft vårt lilla glashus och kunnat njuta av att odla och skörda i det. Första årets tomatodling blev en riktig succé med många fina tomater under lång tid. Här kan du läsa om hur bra vi lyckades från frö till tomatplanta. När jag odlade tomater år två blev det inte lika stor succé. Jag tror att de stod för trångt samt att jag var dålig på att rensa och gallra bland dem. För tomatplantorna blev gigantiskt stora, men det blev inte mycket av tomater av dem. Det var som att de inte hade fått tillräckligt med näring för att utvecklas till fina tomater. Jag tog med mig den lärdom in i år tre, det vill säga årets säsong, och hoppades på bättre resultat denna gång. Här får du läsa om årets tomatskörd.

Årets tomatskörd

Årets tomatskörd 2022

Jag började i vanlig ordning med att fröodla tomatfrön inomhus tidigt på våren. (Kolla in min steg-för-steg guide via länken.) De tog sig bra ganska snabbt och jag planterade om dem i större krukor.

De fick stå inomhus i vanliga huset så länge vi hade frostnätter under våren och eftersom vi hade en kall vår i år så stod de inne ganska länge. Någon gång i maj var de så här stora och jag vågade plantera ut dem i växthuset.

Sedan följde den långa väntan på att plantorna skulle växa till sig och slutligen bära blommor och sedan tomater. Vi satte ett självbevattningssystem i tomatodlingslådan. Varje morgon och varje kväll fick de vatten via det. Och mellan varven, ungefär var tredje dag bevattnade jag dem med näring också.

Årets tomatskörd 2022

De fyra plantorna i vår odlingslåda tog sig bra och fram i juli såg de ut såhär. De tog upp nästan halva västhuset och vi fick binda dem med en hel del snören för att de inte skulle ramla ihop.

Årets tomatskörd 2022

Mot slutet av juli började de röda små tomaterna komma. Jag hade valt enbart körsbärstomater denna gång. De är den typen av tomat jag har lyckats bäst med tidigare samt som alla i familjen gillar. Så det kändes som ett givet val.

Årets tomatskörd 2022

Älskar de stunderna när jag får gå in i växthuset och plocka av röda, fina tomater. Och oj, så goda de är!

Årets tomatskörd 2022

Under både hela augusti och nästan hela september har vi kunnat skörda sådana här fina tomater. Det gäller att vara där så gott som varje dag och plocka av för under mognadsperioden blir de klara snabbt. Och då ruttnar de också snabbt om man inte plockar av dem.

Många fyllda durkslag med körsbärstomater har det blivit i år och jag är helt klart nöjd med årets tomatskörd.

Årets tomatskörd 2022

Hur hinner ni med att äta alla tomater?, undrar du kanske. Tricket är att passa på att äta många av dem medan de finns samt att också frysa in dem nerhackade och att göra soltorkade tomater av dem.

Årets tomatskörd 2022

Och de gröna tomater som ramlar av ska du absolut inte slänga. De kan du får att bli röda på detta sätt.

Lämna en kommentar

Annons
Annons