Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Kallbad gravid

Kallbad gravid - Karin Axelsson

Kan man kallbada som gravid? Den frågan ställde jag mig i samband med att jag hade blivit gravid denna gång. Jag har ju blivit en inbiten kallbadare de senaste åren och jag var lite orolig för om jag skulle behöva ge upp detta härliga nu som gravid. I detta inlägg reder jag ut frågan om kallbad gravid och om det är okej att fortsätta kallbada när man är gravid.

Kallbada som gravid – Går det?

Det första jag gjorde när jag hade ställt mig själv frågan var att googla efter ett svar. Jag insåg snabbt att det inte finns så mycket forskning eller information att tillgå när det kommer till graviditet och kallbad, men jag kunde inte heller hitta rådet om att undvika det någonstans.

På Instagram kunde jag se några gravida gå ner i kalla bad och de vittnade om hur skönt och härligt det var för dem. De var också tydliga med att de hade rådfrågat sin barnmorska innan de kallbadade. Så det var vad jag också gjorde. Jag kollade med min barnmorska och hon var inne på att det inte skulle vara någon fara för mig eller bebisen att göra det. Hon menade att så länge det känns bra och jag inte är i alltför lång stund så kunde jag testa att kallbada som gravid.

Så för några veckor sedan testade jag att kallbada och tänka sig att det var exakt samma ljuvliga, energigivande känsla som när jag inte är gravid. Jag gick nerför stegen försiktigt och doppade mig under några sekunder medan jag tog djupa andetag. Wow, vilken härlig känsla!

Min slutsats är alltså att du kan kallbada som gravid så länge det känns bra för dig. Bebisen är så skyddad inne i livmodern att den inte tar skada av det. Men skulle du vara i en alltför lång stund finns det såklart risk för det. Läs gärna också mina tips nedan innan du bestämmer dig för om du ska kallbada som gravid elle rinte.

Mina tips till dig som är gravid och är sugen på kallbad:

❄️ Rådgör med din barnmorska först! Alla gravidititer är unika och det kan finnas anledningar att just du bör undvika att kallbada.
❄️ Om du aldrig har kallbadat förr skulle jag inte börja under graviditeten. Bättre du att testa det när du inte är gravid och kanske helst efter att du har slutat att amma.
❄️ Var inte i länge och avsluta direkt om det inte känns bra.
❄️ Som vanligt, kallbada aldrig ensam.

Detta kallbad gjorde jag tillsammans med en vän för snart tre veckor sedan. Då var magen i vecka 19+1. På fredag är det dags igen. Det ser jag fram emot!

Kolla gärna in min Reel på Instagram där du ser hur jag går ner i kallbadet och doppar mig.

Lämna en kommentar

Annons
Annons