Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Äppelklyftor med kanelfras och grädde – en efterrätt i glas

Äppelklyftor med kanelfras i glas - recept

Som vår efterrätt till nyårsmiddagen valde vi att testa ett nytt recept. Jag hittade ett recept på äppelklyftor med kanelfras som vi alla tyckte lät gott och lät mig inspireras av det. Resultatet blev en god och fräsch efterrätt som passade fint efter vår middag med råraka till förrätt och en planka till varmrätt. Här får du receptet.

Äppelklyftor med kanelfras och grädde – recept

  • 4 stora äpplen, gärna svenska
  • strösocker och lite kanel

Kanelfras:

  • 75 gram smör
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk kanel

Garnering:

  • 1½ dl vispgrädde
  • ½ dl turkisk eller grekisk yoghurt, 10 % fetthalt

Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och klyfta äpplena tunt. Lägg äppelklyftorna i en ugnsfast form, strö ett tunt lager av socker och kanel över dem och blanda runt. Sätt in äpplena i ugnen i 10–20 min beroende på sort och ugn. Äpplena ska mjukna, men de ska inte vara inne längre än att de håller formen.

Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt resterande ingredienser av kanelfraset. Stek allt frasigt på medelvärme under omrörning tills det fått lite färg. Häll upp fraset på bakplåtspapper och låt stelna. Förvara det sedan i en lufttät burk.

Vispa grädden och vänd ner yoghurten. Fördela äpplena i glas, fyll på med fras och klicka över gräddvispet. Servera genast innan fraset mjuknar.

Äppelklyftor med kanelfras i glas - recept

Efterrätten gillades skarpt av mig och mannen samt det ena barnet. Om vi hade haft vaniljsås istället för grädde och turkisk yoghurt hade det kanske blivit succé även hos det andra barnet. Jag tror också att det hade varit gott.

Äppelklyftor med kanelfras i glas - recept

Om du istället vill servera en riktigt god äppelpaj till efterrätt skulle jag tipsa om den här.

Lämna en kommentar

Annons
Annons