Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Slalom som gravid – kan man åka det?

Slalom som gravid

Jag och familjen befinner oss i Åre för en vecka av skidåkning, fjälluft och familjetid. Oavsett om jag kan åka slalom eller inte är det underbart att vara här. Men tanken med detta inlägg är ju att jag ska reda ut om man kan åka slalom som gravid eller inte.

Notera att jag inte är någon expert på gravidkroppen, utan jag skriver helt utifrån min erfarenhet och upplevelse. Jag har läst en del och frågat runt om huruvida det är lämpligt eller inte att åka slalom som gravid. Med det i bakhuvudet och mina egna tankar vill jag här ge dig mina rekommendationer kring ämnet.

Slalom som gravid – Såhär tänker jag

Under mina tidigare graviditeter var den här frågan aldrig aktuell för mig. Jag och mannen åkte inte slalom regelbundet då. Men sedan första barnet kom har vi åkt till vår lägenhet minst en gång per vinter med syfte att åka slalom. Därför har frågan blivit aktuell för mig under denna graviditet.

Min första tanke när jag läste på om de rekommendationer som finns kring slalom under graviditet var att jag ska undvika det. Alla sporter och graviditeter som innebär risk för fall eller slag mot magen är olämpliga att utöva som gravid. Känner man sig det minsta osäker i skidbacken tycker jag att man ska undvika denna aktivitet.

Jag tycker samtidigt att det är viktigt att utgå från sig själv. Om man är en van slalomåkare så är risken för fall väldigt mycket lägre än om man är en ovan sådan. Jag är inget proffs, men jag har ändå åkt regelbundet i många år och känner mig säker i de enklare backarna. För mig känns det därför riskfritt att åka i lätta backar, förutsatt att det inte är så många andra där.

Det jag vill lyfta som den kanske största risken med slalom är andra åkare i backen. Du kan ha hur god kontroll över ditt egna åkande som helst, men du kan inte påverka andra åkare. För att du ska känna dig så säker som möjligt rekommenderar jag att du åker vid tidpunkter när det är få andra i backarna. Vi som är i Åre vecka 3 har väldigt bra förutsättningar på så sätt och är nästan själva i backarna när vi åker.

För att summera vill jag skicka med dig dessa tips:

  • Utgå från dig själv och hur du känner. Du känner din kropp bäst och vad den klarar av.
  • Åk bara i backar som du känner att du klarar av utan risk för att ramla.
  • Välj en tid och plats där det inte är så många andra åkare i backen.
  • Var inte rädd för att välja bort denna aktivitet. Det finns annat du kan göra så länge du är gravid och slalomen finns kvar framöver.

Vi har åkt slalom i två dagar nu. Jag har hela tiden varit beredd på att ta av mig pjäxorna och skidorna om det inte skulle ha känts bra. Men det har fungerat fint. Jag och dottern har hela tiden hållit oss i de enklaste backarna. De är en lagom nivå både för henne och mig. Det har varit få andra i backarna och de gånger som det har funnits någon annan åkare i närheten har jag haft extra koll på den.

Jag är så tacksam för dessa dagar i Åre, oavsett hur mycket slalom det blir. Mitt bästa tips till dig är att ta ditt beslut gällande slalom baserat på hur det känns för dig. ❤️

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons