I helgen bjöd vi in till brunch hemma hos oss. Vi dukade fram pannkakor, äggröra, bacon och hembakade frukostfrallor. Som jag älskar att sätta mig vid ett bord, uppdukat till brunch, men ett gäng jag gillar!
Brunchen blev uppskattad och de nybakade frukostfrallorna lite extra. Här vill jag därför dela med mig av receptet på dem. Hoppas att du också testar att baka dem!
Frukostfrallor recept
ca 24 stycken
Dessa frukostfrallor är enkla att göra. De kräver jäsning vid två tillfällen så se till att börja baka dem ett par timmar innan de ska ätas.
Deg
- 50 gram jäst
- 3 dl vatten
- 3 dl mjölk
- 2 msk honung
- 12 dl vetemjöl
- 3 havregryn
- nypa salt
- 100 gram rumsvarmt smör
Pensling
- 1 ägg
- fröer, som t.ex solrosfrön och chiafrön
Smula jästen i en bunke. Ljumma upp vatten och mjölk till cirka 35-37 grader, dvs fingervarmt. Lös upp jästen med lite av degvätskan. Häll sedan ner resten av degvätskan och rör om. Tillsätt honung, vetemjöl, havregryn och salt och börja arbeta ihop degen.
Skär det rumsvarma smöret i mindre bitar, lägg ner i degen och arbeta den. Gör detta i fem minuter om du använder maskin och i tio minuter om du kör för hand. Degen ska vara smidig och elastisk, som släpper från kanterna från bunken.
Täck bunken med en duk och låt jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda den en stund och dela upp den i två delar. Forma varje del till en rulle och dela i 12 lika stora delar. Rulla delarna till runda frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Täck med en duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över frön. Baka i mitten av ugnen i 8-10 minuter tills frallorna har fått fin färg.
Låt dem svalna på galler. Njut dem till frukost med smör och ditt favoritpålägg!
Jag som älskar ost njöt dessa frallor med ost och tomat.
Frukostfrallorna är som allra godast färska och nybakade. De fungerar utmärkt att frysa så stoppa dem i frysen om inte alla äta upp direkt.