Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

När är Fettisdagen?

Semmelgröt

Fettisdagen, semmeldagen, den vita tisdagen… Kärt barn har många namn. Men när är Fettisdagen egentligen? Jag reder ut det i det här inlägget.

När är Fettisdagen? Jag reder ut frågan.

I år inträffar Fettisdagen precis idag, den 21 februari 2023. Men det är olika datum varje år.

Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna före fastan. Den första är fastlagssöndagen, den andra är blåmåndagen och den tredje är alltså fettisdagen. Denna dag infaller alltid 47 dagar före påsk. Det betyder att den kan infalla som tidigast den 3 februari och som senast den 9 mars. Namnet fettisdag är bildat av “fet” och “tisdag”, där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Det gäller alltså att passa på att äta mycket fet mat denna dag för att orka med den stundande fastan.

Som en liten kuriosa tidigast kommer det tidigaste datumet för fettisdagen, den 3 februari, ske år 2285 nästa gång. Och det senaste datumet, den 9 mars, kommer ske nästa gång år 2038.

Mina godaste semmelrecept

Jag är inte så förtjust i den traditionella semlan, men jag gillar en del av de varianter på semla som finns. Här får du mina godaste semmelrecept.

Semmelgröt
Semmelgröt

Först ut måste jag tipsa om den ljuvliga semmelgröten, som jag gärna gör såhär års. Inspirationen kommer från Pom & Flora och detta är en mild havregrynsgröt med smal av mandel, serverad med skummad mjölk. Den är helt magisk god! Detta receptinlägg har haft över 16 000 sidvisningar. Så kul att så många av er har hittat till det!

Semmelchia

En annan härlig frukost att äta i semmeltider är denna semmelchia. Fräsch, nyttig och med smak av semla!

Semmelpannkaka

Eller så festar du till med en semmelpannkaka?! Också den med en god smak av semla. Passar att äta både som frukost, till fika eller kvällsmat. Mums!

Njuter du av semla i någon form idag?

Källa: Wikipedia

Lämna en kommentar

Annons
Annons