Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Tredje trimestern – sista fasen av graviditeten

Trimester tre - Karin Axelsson

Idag går jag in i vecka 31 av min graviditet och jag har varit i tredje trimestern sedan två veckor tillbaka. Här berättar jag om hur jag mår just nu, hur det är att vara i trimester tre och hur utvecklingen av magen och bebisen ser ut.

Tredje trimestern

Första trimestern var mest jobbig, om än förväntansfull. Jag mådde illa och var extremt trött. Dessutom fanns det en liten oro under denna trimester, då jag visste hur hög sannolikhet det var att jag skulle kunna få ett missfall. Att ingen förutom de allra närmaste visste om graviditeten var också jobbigt. När 12 veckor hade gått och jag gick in i andra trimestern kändes allt så mycket bättre. Jag mådde inte illa längre, jag var mycket piggare och jag kunde börja berätta om graviditeten för fler i min omgivning. Jag tror att många känner igen sig i att den andra trimestern är den härligaste perioden av graviditeten.

Nu när jag är i den tredje trimestern tycker jag att den känns minst lika härlig som den andra och det är också så jag minns att jag kände det under mina tidigare graviditeter. Antagligen känner jag så för att jag fortsatt mår bra, har ork och kan vara igång med min vardag som vanligt. Sedan några veckor tillbaka känner jag bebisens rörelser inom mig väldigt tydligt och det är ju oerhört mysigt.

Trimester tre - Karin Axelsson
Trimester tre - Karin Axelsson

Detta händer i kroppen under sista trimestern

Jag har turen att slippa en kropp som värker (än så länge i alla fall), men så är det inte för alla. Under denna trimester är det vanligt att man har besvär av värkar av olika slag. Att vara mer kissnödig än man är van vid är vanligt. Det beror på att bebisen trycker och sparkar mot urinblåsan.

Det kan hända att du får yrsel under tredje trimestern, vilket kan det bero på att man sover på rygg. Livmodern, som numera är tung, kan då trycka på mot ett blodkärl vilket kan skapa yrsel. Jag sover sedan ett bra tag tillbaka bara på sidan på nätterna och det fungerar bra för mig.

Träning under tredje trimestern

Jag har förstått att det är många som tycker att det är tufft och svårt att träna under denna sista del av graviditeten. Kroppen är stor och klumpig och det kan kännas som ett projekt att bara ta en promenad.

Men att träna är lika viktigt nu som tidigare under graviditeten. Det hjälper dig att stärka upp kroppen, undvika smärtor samt kan få dig att må mentalt bättre. Se till att anpassa träningen efter hur det känns i kroppen. Det är antagligen inte aktuellt med löpningen eller hopp, men det finns mycket annat du kan göra.

Själv tycker jag att mixen av styrketräning, yoga och promenader är fantastisk. Andra bra aktiviteter i tredje trimestern är simning och vattengympa.

Så utvecklas bebisen under tredje trimestern

Bebisen är mer eller mindre färdigutvecklad vid det här laget. Den ska bara växa till sig och skapa mer underhudsfett. Men om den skulle födas nu är chansen för att den överlever väldigt stor. Det är skönt att veta, tycker jag.

Bebisen kan nu hör bra och den kommer att känna igen röster den hör ofta när den föds. Redan nu kan bebisen också suga på tummen och drömma. Häftigt va?!

Trimester tre - Karin Axelsson

Jag var hos min barnmorska för två dagar sedan och fick då lyssna på hjärtat. Så mysigt!❤️ Ser fram emot resten av denna trimestern och såklart när den är slut också. För då är bebisen hos oss.

Lämna en kommentar

Annons
Annons