Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Varför ska man inte dricka kaffe? Om mitt år utan kaffe.

10 veckor utan kaffe - Karin Axelsson

Det har nu gått exakt ett år sedan jag slutade med att dricka kaffe. Första tiden medan jag fortfarande hade koffeinabstinens var det tufft. Men efter ungefär en månad hade jag kommit in i vardagen och livet utan kaffe och jag kände bara av positiva effekter av det. Att jag ska börja dricka kaffe igen har aldrig slagit mig under det år som jag nu har hållit mig borta från den svarta drycken. Här svarar jag på frågan “Varför ska man inte dricka kaffe?”.

Varför ska man inte dricka kaffe?

Det som var de främsta anledningarna för att jag slutade med att dricka kaffe var dessa:

  • Koffein är en stress för kroppen. Detta betyder att varje gång du dricker en kopp kaffe drar stressystemet i kroppen igång. Om du i övrigt har ett lugnt och harmoniskt liv finns det inga problem med det. Men om du har det stressigt i övrigt och känner dig pressad kommer den där kaffekoppen späda på den känslan och du blir mer stressad.
  • Kaffe är beroendeframkallande. För mig var det väldigt tydligt hur beroende jag var av kaffet tidigare. Om jag inte drack en stor kopp starkt kaffe direkt på morgonen fick jag ont i huvudet. Jag vill helst inte vara beroende av något och nu när jag inte är det av kaffe längre är det en sådan befriande känsla.
  • Kaffe gör dig bara pigg för stunden. Man kan säga att kaffe är ett gift eftersom det ger oss en kortvarig och falsk pigghetskänsla. Om du är trött och tar en kopp kaffe av den anledningen dricker du det av fel anledning. Fundera på om du inte behöver vila en stund eller lägga dig tidigare ikväll istället.

Samtliga dessa anledningar gäller också för andra koffeinhaltiga drycker som energidrycker och coladrycker.

Om du känner igen dig i en eller flera av punkterna ovan tycker jag att du ska fundera på om du ska fortsätta att dricka kaffe. Det kan åtminstone vara värt att hålla upp från det några veckor för att testa hur kroppen reagerar och mår av det.

Hur har det gått att vara utan kaffe i ett helt år?

Jag trodde att det skulle vara mer utmanande än det har varit. Min farhåga var att det skulle vara komplicerat vid sociala tillställningar att inte dricka kaffe. Men jag tycker inte att det är det. Antingen ber jag om en kopp te eller så sitter jag med och är social utan att dricka någonting.

Det är inte heller någon som har ifrågasatt mitt val om att inte dricka kaffe. Känns som att de flesta förstår utan att behöva fråga. Och vad skönt det är att inte behöva preparera kaffebryggaren innan jag går och lägger mig på kvällen!

Jag är så nöjd med att ha klarat mig utan kaffe i ett helt år och just nu känner jag inget behov av att börja dricka igen. Om jag gör det ska det vara på en nivå som är mer balanserad än tidigare. Jag vill inte hamna där igen när jag måste ha en kaffe direkt på morgonen. Men om jag kan dricka en kopp då och då, när lusten faller på, utan att vara beroende av det, så skulle det kännas helt okej.

Läs mina tidigare inlägg om att inte dricka kaffe:

Lämna en kommentar

Annons
Annons