Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Återhämtning på jobbet – Återhämtar du dig tillräckligt?

Återhämtar du dig tillräckligt? - Karin Axelsson

Vi behöver alla inslag av återhämtning flera gånger varje dag. Annars orkar vi inte med jobbet, hur kul det än är. Här kommer ett inlägg om just återhämtning på jobbet, som ifrågasätter om du återhämtar dig tillräckligt. I inlägget reder jag också ut vilken typ av återhämtning som passar vid vilket tillfälle.

Återhämtning på jobbet

Det finns inget negativt eller farligt med att jobba hårt, träna hårt eller köra slut på sig, förutsatt att du får den återhämtning du behöver. Det räcker inte att återhämta sig på helgen eller passa på att ta det lugnt på semestern, utan du behöver återhämta dig flera gånger varje dag.

Det är dessutom så att du behöver återhämta dig på olika sätt beroende på situation. Du kan vara trött och slutkörd av olika anledningar och behöver då anpassa vilken återhämtning du ger dig själv efter det.

Här kommer några exempel:

🧠 Intellektuell belastning: Du har använt din hjärna mycket och jobbat fokuserat i möten och/eller med krävande arbetsuppgifter.

➡️ Du behöver lugn och ro för en stund, gärna i rörelse och frisk luft. Ta en promenad, helst i naturen och utan ljud från podd, musik eller telefonsamtal. Har du bara 5 minuter? Gör då några rörlighetsövningar medan du tittar ut genom ett fönster.

❤️ Emotionell belastning: Du har lagt ner mycket tid och energi på en uppgift, som visar sig ha varit helt i onödan. Du blir sänkt av detta och tappar helt energi.

➡️ Du behöver få prata av dig en stund. En Walk and Talk med din chef eller en kollega du har stort förtroende för kan få dig att komma tillbaka.

🏋️‍♂️ Fysisk belastning: Du har använt kroppen mycket och är fysiskt väldigt trött.

➡️ Du behöver få sitta ner en stund. Gör det till exempel med en kollega över en kaffe och snacka ihop er om något relevant.

Återhämtar du dig tillräckligt? - Karin Axelsson

Så min fråga till dig är: Återhämtar du dig tillräckligt? Gör du det varje dag och på det sätt det du behöver? Annars är det hög tid att börja med det!

Fler inlägg i ämnet:

Lämna en kommentar

Annons
Annons