Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Förbered dig inför sommartiden

Midsommar i Mariestad

Om en dryg vecka, den 26 mars, ställer vi om klockan till sommartid. Jag och säkert många med mig brukar känna av extra trötthet veckan efter en sådan tidsomställning. Det är inget konstigt med det då kroppen behöver en del tid för att ställa om sig till den nya dygnsrytmen. För att förebygga detta kommer därför här ett inlägg om hur du kan förbereda dig inför sommartiden.

Förbered dig inför sommartiden

Det finns en del saker du kan göra för att förbereda dig inför den nya tiden. Här kommer de viktigaste:

  • Se till att få ordentligt med sömn denna och nästa vecka inför omställningen. Det är klokt att gå in i den nya tidsomställningen med ett fulltankat sömnkonto och mycket energi.
  • När sommartiden kommer ställer vi fram klockan en timme. Det betyder att om vi nu brukar gå och lägga oss klockan 22 så kommer klockan vara 23 vid samma tid med sommartiden. Vänj därför kroppen successivt genom att gå och lägga dig fem minuter senare för varje kväll fram tills tidsomställningen. Börja redan idag!

När vi så är framme vid den 26 mars och sommartiden är här kan du göra detta för att må så bra som möjligt:

  • Se till att gå upp direkt när klockan ringer på morgonen.
  • Gå ut direkt på morgonen för att tanka dagsljus och visa kroppen att det är morgon nu.
  • Om du känner dig alltför trött under dagen, ta en kort Powernap.
  • Var snäll mot dig själv hela veckan efter tidsomställningen. Planera in återhämtning och lugna stunder så att kroppen får möjlighet att ”komma ikapp”. Här hittar du fler snällhetstips, som passar bra att applicera veckan efter tidsomställningen.
Midsommar i Mariestad

Jag kan tycka att dessa omställningar av tid två gånger per år är onödiga och hade helst sett att vi hade samma tid hela tiden. Vi får väl se om det kommer bli ändringar kring detta framöver. Men tills dess är det bara att gilla läget och hitta det som är positivt med det. Något jag ser fram emot med sommartiden är alla dessa ljusa, vackra kvällar som vi kommer få uppleva. I detta inlägg har jag skrivit mer om det som är positivt med sommartid.

Bilderna i detta inlägg kommer från vår ljuvliga midsommaraftonskväll i Mariestad förra året.

Lämna en kommentar

Annons
Annons