Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Gravid förkyld

Gravid förkyld

Det började i mitten av förra veckan för mig. Jag hade en stickande känsla i halsen och anade att en förkylning kanske var på ingång. Så kom hostan och i helgen hade jag både halsont, rejäl hosta samt var allmänt matt och seg. Jag är fortfarande förkyld och tycker att det är lite jobbigare än vanligt att vara det som gravid. Här kommer ett inlägg med mina tips på vad du kan tänka på som gravid och förkyld.

Gravid förkyld – bästa tipsen för att lindra förkylningen

De senaste dagarna har jag läst på en hel del om det här med att vara gravid och förkyld. Jag vill göra allt jag kan för att bli av med denna förkylning så snabbt som möjligt, men inser samtidigt att den behöver ha sin gilla gång.

Som gravid är immunförsvaret något nedsatt. Detta för att kroppen gör allt den kan för att skydda barnet i magen. Följden av det blir att du som gravid lättare är mottaglig för olika virus och det kan också ta längre tid att bli frisk ifrån en förkylning. Jag var förkyld en del i början av denna graviditet. Under lång tid var jag sedan förskonad och nu i vecka 32 är jag alltså förkyld igen. Jag inser att jag inte står pall för lika mycket nu som gravid, men det finns saker vi kan göra för att boosta vårt immunförsvar även som gravida.

Såhär boostar du ditt immunförsvar:

 • Ät sund och näringsrik kost. Se till att äta regelbundet och få i dig av alla näringsämnen.
 • Drick mycket vatten.
 • Tumma inte på sömnen, utan ge dig själv ordentligt med sömn varje natt.
 • Rör på dig i den mån det går. Ta gärna promenader ute i den friska luften och komplettera med lätt styrketräning, simning eller liknande.
 • Tvätta händerna ofta.
 • Om du kan undvika stora folksamlingar, att åka kollektivtrafik och liknande så är det bra. Men om du måste göra det så tänk på att hålla avstånd och inte ta med händerna i ansiktet förrän du har kunnat tvätta händerna igen.

Förhoppningsvis hjälper dessa tips dig att hålla dig frisk så mycket som möjligt. Men även om du gör allt detta kan förkylningen drabba dig ändå. Jag upplever att det är jobbigare att vara förkyld som gravid än som icke-gravid och jag tror att många med mig håller med. Som gravid får du inte ta alla läkemedel som finns och kroppen har mycket att jobba med som det är. Men det finns en del saker som du som gravid kan göra för att lindra förkylningen.

Gör detta för att lindra din förkylning som gravid:

 • Lyssna på din kropp och anpassa tempo efter den. Om du känner dig trött ska du vila. Om du inte klarar av att jobba ska du sjukskriva dig. Om du inte orkar göra det du normalt sett brukar ska du ta hjälp av andra i din närhet.
 • Drick mycket vatten. Kroppen behöver det som sjuk och förkyld så se till att fylla på med det.
 • Ät sund och näringsrik mat, även om du kanske inte har så mycket matlust.
 • Om du har du ont i halsen kan du gurgla med en blandning av salt och vatten. Lös upp en halv tesked salt i 1–2 dl varmt vatten och gurgla både munhåla och hals.
 • Om du är täppt i näsan finns det saltlösningar att köpa på Apoteket, som du sprutar in i näsan. Dessa fungerar bra att ta även som gravid.
 • Om du har ont och/eller har feber ska du vara noga med vilka värktabletter du tar. De med paracetamol i, som Alvedon till exempel, går bra att ta och är inte skadliga för bebisen.
 • Testa att sov med en extra kudde för att du inte ska bli så täppt på natten.
 • Vila och sov mycket.
 • Var snäll mot dig själv.

Själv gör jag allt enligt punkterna och hoppas att förkylningen ska lindras och försvinna så snabbt det bara går. Jag tröstar mig med att hur dåligt jag än mår då blir inte bebisen påverkad av det. Jag känner hur den fortsatt sparkar och rör sig i min mage, vilket är ett tecken på att den mår bra.

Hoppas att dessa tips var till hjälp för dig som också brottas med en förkylning! Är dina symptom värre än vanliga förkylningssymptom eller de ger inte med sig på lång tid ska du naturligtvis uppsöka en läkare.

Läs gärna också detta:

Lämna en kommentar

Annons
Annons