Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Gravidyoga

Gravidyoga med Karin Axelsson

När jag var gravid första gången för drygt elva år sedan gick jag på gravidyoga. På den tiden hade jag svårt för yoga överhuvudtaget då jag bara tränade sådant som gav hög puls eller var riktigt tufft för musklerna. Gravidyogan blev då en för stor kontrast för mig och jag hade inte riktigt ro i kroppen för att njuta av stunden.

Nu är det annorlunda för mig. Jag uppskattar yogan som ett skönt komplement till övrig träning och just gravidyoga är en bra träningsform för att förbereda sig inför förlossningen. Här berättar jag mer om denna yogaform.

Gravidyoga

Gravidyoga är en yogaform som är anpassad till den gravida kroppen. Det finns vissa övningar i den vanliga yogan som är svåra att göra som gravid, varför det är bra att hålla sig till gravidyoga som gravid.

Andningen är alltid en viktig del vid yoga, men jag upplever att vid gravidyoga har man ännu mer hjälp av den. Genom att jobba med andningen kommer du lättare ner i varv och du får dessutom bra verktyg till den stundande förlossningen.

Att tänka på vid gravidyoga

 • Lyssna på din kropp! Detta är det absolut viktigaste när det gäller all form av träning under graviditeten. Pressa aldrig fram något och vila om kroppen säger att den behöver det. Fokus ska ligga på att underhålla, sakta ner, finna lugn och känna in.
 • Anpassa övningarna efter din dagsform. I både yoga och annan slags träning kan och ska du anpassa övningarna efter hur du mår denna dag och de förutsättningar du har.
 • Gå inte för djupt i stretch- & rörlighetsövningar. Som gravid har vi hormonet relaxin i oss, vilket gör vävnader och ligament i kroppen mjukare. För vissa kvinnor blir även fogarna mer rörliga. Det här är positivt inför förlossningen, men var försiktig så du inte översträcker dig och får skador. Gå därför aldrig för djupt in i olika stretch-och rörlighetsövningar.

Fördelar med yoga som gravid

 • Du får mer energi.
 • Du kan lättare hantera oro, rädsla, ångest inför förlossningen.
 • Den minskar och underlättar vanliga gravidåkommor.
 • Den hjälper dig att förbereda dig inför förlossningen.
 • Du kan lättare slappna av.
 • Den hjälper dig att behålla rörlighet i kroppen.
 • Du sover bättre.
 • Du ökar ditt välmående under graviditeten.
 • Du ökar din kroppsmedvetenhet.
 • Bandet mellan dig och barnet i din mage stärks.
 • Möjligheten att återhämta dig efter din förlossning förbättras.

Jag körde ett mjukt och skönt gravidyogapass här hemma häromdagen. Det gav mig en skön boost för både kropp och sinne. Här kan du gå in och köra samma pass. Jag guidar dig hela vägen!

>>> Här kan du läsa om bikramyoga och dess hälsofördelar. <<< (Tipsen där är dock tänkta till dig som inte är gravid.)

Lämna en kommentar

Annons
Annons