Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Kallbad och hjärtstopp

Vinterbad tips

Jag älskar ju att kallbada och njuter fullt ut av varje dopp jag tar. Det finns många hälsofördelar med att kallbada, men det är inte alla som ska göra det. För vissa personer kan kallbad vara farligt. Jag har tidigare tänkt att jag inte behöver vara rädd för risken att få hjärtstopp när jag kallbadar. Men på senare tid har jag hört om helt friska personer som har kallbadat och fått hjärtstopp i vattnet och nu är jag lite mer tveksam till att kallbada. Här kommer mina resonemang kring det här med kallbad och hjärtstopp.

Kallbad och hjärtstopp – Hur stor är risken?

För några veckor sedan skulle en 45-årig kvinna kallbada. Hon brukar göra det regelbundet och vad jag förstår det var hon fullt frisk. Med sig hade hon sin 12-åriga dotter och ett till barn på 14 år. När hon gick ner i vattnet högg det till i hjärtat och hon fick hjärtstopp.

Kvinnan hade tur då det fanns vuxna i närheten som kunde rycka in och hjälpa henne. Men att få upp en medvetslös vuxen person ur iskallt vamigtten är inte lätt och de gjorde verkligen en hjälteinsats. Hennes liv räddades tack vare det och tack vare den ambulans som sedan snabbt kom på plats. Du kan läsa mer om kvinnan och händelsen här på Aftonbladet.

Den här berättelsen och andra liknande händelser från verkligheten gör att jag blir lite rädd för att fortsätta med kallbada. Det verkar ju trots allt vara så att även fullt friska personer kan drabbas av hjärtstopp i vattnet eller direkt efteråt. Hur härligt det än är med kallbad och hur många hälsofördelar det än bidrar till tycker jag inte att det är värt risken.

Om jag ändå ska våga kallbada framöver tänker jag att detta är viktigt:

  • Gå på en hälsokontroll för att kolla upp kroppen och hjärtat.
  • Aldrig bada ensam! Jag har tidigare gjort det ibland, men kommer inte göra det igen. Jag menar att man ska ha med sig minst en till vuxen som sällskap, men gärna flera.
  • Inte vara i för länge. För mig brukar det räcka med att ta tio långsamma andetag när jag är nere i vattnet. Sedan är jag nöjd. Ju längre stund man kallbadar desto mer nedkyld blir kroppen och risken för hypotermi.
Kallbad gravid - Karin Axelsson

Läs också:

Är kallbad farligt?

Jag gillar inte att ta risker i onödan. Visst är det säkert farligare att köra bil eller att gå över gatan än att kallbada. Sannolikheten att jag skulle drabbas av hjärtstopp är nog minimal. Men det gissar jag att kvinnan jag berättade om ovan också tänkte innan och ändå drabbades hon. Därför ställer jag mig nu tveksam till kallbad.

Hur tänker du i denna fråga?

Lämna en kommentar

Annons
Annons