Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Den vackraste månaden i trädgården

Maj - den vackraste månaden i trädgården - Karin Axelsson

Det är den första juni och vi har just haft den vackraste månaden i trädgården. Eller ja, juni, juli och augusti brukar också vara vackra trädgårdsmånader. Men det är något visst med maj och allt fint som kommer upp i naturen och trädgården då. Därför vill jag ägna detta inlägg till att hylla maj som en av de vackraste trädgårdsmånaderna.

Maj – Den vackraste månaden i trädgården

Jag vet att jag har skrivit om detta förr på bloggen, men jag blir lika upprymd varje år när maj är här så det tål att upprepas. Eftersom vi hade en ganska kall april i år och maj kom med ordentlig värme kom också våren och försommaren med storm i samma stund som maj inleddes. Allt som sker under försommaren vittnar om att vi står inför en ljuvlig tid. Uttrycket “mellan hägg och syren” stämmer så bra överens med att det är den finaste tiden på året. Därför anser jag att maj är den vackraste månaden i trädgården.

Vi har bott i vårt hus i 12 och 1/2 år nu. Sedan vi flyttade in i huset har vi anlagt vår trädgård steg för steg. Från början var den bara en hög av lera, men med tiden har den vuxit fram till en lummig och härlig trädgård. Vi har försökt skapa en plats att längta hem till och ett ställe där det går att njuta av utomhuslivet på olika sätt. Vi älskar verkligen vår trädgård och nu under sommaren utgör den verkligen en extra boplats. Fina dagar är vi mer ute i trädgården än inomhus.

Här kommer ett gäng bilder från vår trädgård detta år i maj.

Maj - den vackraste månaden i trädgården - kungsängsliljor
Maj - den vackraste månaden i trädgården - kungsängsliljor

Om vi tar det från början av månaden så är det ofta kungsängsliljorna det börjar med. De brukar komma strax efter att det finns vitsippor i skogarna och efter att påskliljor har visat sig. Jag älskar dessa vackra klockor, som återkommer på en viss plats i rabatten år efter år.

Trädgårdsnjutning i maj
Maj - den vackraste månaden i trädgården - plommonträd

Strax därefter börjar alla våra frukt- och bärträd att blomma. Vi har tre körsbärsträd av olika slag, ett äppelträd och fem plommonträd. I år har alla dessa blommat med många blommor och jag hoppas att det betyder att vi kommer få många körsbär, äpplen och plommon i år.

Som jag njuter av dessa blommande träd så länge de varar. Synd bara att blomningstiden är så pass kort.

Här hittar du ett annat inlägg om trädgårdsnjutning i början av maj.

Maj - den vackraste månaden i trädgården - purpurapel
Maj - den vackraste månaden i trädgården - Karin Axelsson

Nästa träd som blommar så vackert är vår purpurapel. När den spricker ut med alla sina mörkt lilarosa blommor är det som vackrast hos oss. Det brukar vara mot slutet av maj och faktum är att den fortfarande blommar hos oss just nu. Under det trädet har jag tränat många yogapass och gått runt och luktat på blommorna. Vilken njutning!

Maj - den vackraste månaden i trädgården

Det är under maj månad som vi brukar plantera ut diverse blommor i krukor runt om på trädgården. I år har vi bland annat planterat penséer och andra färgglada blommor, som sprider värme och glädje.

Maj - den vackraste månaden i trädgården
Maj - den vackraste månaden i trädgården

Denna månad spricker alla blad på vårt favoritträd silverpäronet ut. Detta träd brukar också kallas för Nordens olivträd och det är verkligen ett passande smeknamn. Som vi älskar att sitta under silverpäronet och njuta i skuggan av det!

Blommorna som vi har planterat runt trädet brukar komma upp i maj. De vita, vackra blommorna som syns sticka upp har förökat sig bra och har i år kommit i mängder.

Maj - den vackraste månaden i trädgården - syrener
Maj - den vackraste månaden i trädgården - syrener

Så har vi vår syrenberså, som i år är vackrare än någonsin. I år började syrenerna blomma lite tidigare än vanligt och jag hoppas verkligen att de kommer hålla sig till skolavslutningen. Att sitta i vår berså nu är alldeles magiskt och doften gör mig hög på livet.

Maj - den vackraste månaden i trädgården - syrener
Maj - den vackraste månaden i trädgården - syrener
Maj - den vackraste månaden i trädgården - syrener

Håll med om att syren är en fantastiskt vacker blomma?!

Tack maj för allt vackert du har gett oss. Nu ser jag fram emot juni i trädgården, som kommer bli minst lika fin.

Lämna en kommentar

Annons
Annons