Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Över 1 miljon svenskar mår dåligt

1 miljon svenskar mår dåligt - Karin Axelsson

År 2003 tyckte 6% av oss svenskar att livet var meningslöst. I år, 2023, tycker hela 24% det! Dessa siffror och det faktum att det över 1 miljon svenskar som idag äter antidepressiva läkemedel gör mig mörkrädd.

Varför mår vi så dåligt när vi ändå har det så bra? I detta inlägg ställer jag mig den frågan och resonerar kring vad vi behöver ändra på och göra för att bryta denna trend. För inte ska så många svenskar behöva må dåligt, eller hur?

Över 1 miljon svenskar mår dåligt. Hur kan vi minska den siffran?

Jag har all respekt för att man kan ha en depression där antidepressiva läkemedel är ett måste för att orka leva. Men jag har svårt att tro att det är så pass många som 1 miljon svenskar som har en så pass allvarlig depression. Jag tror att många skulle kunna må bättre genom att ändra sin livsstil.

Här kommer mina tankar kring det:

  • Det är okej att ha ångest och må dåligt ibland. Det tillhör livet även om vi inte ser det på Instagram eller i andra sociala medier. Med tanke på hur mycket sociala medier konsumeras är det lätt att tro att alla andra är perfekta, alltid mår bra och är lyckliga. Men så är det ju inte. I boken Depphjärnan av Anders Hansen skriver han om hur ångest och depression alltid har varit en naturlig del i livet för oss människor. Det är alltså okej och helt naturligt att inte alltid vara glad och lycklig.
  • Om vi alla såg till att få frisk luft, motion, sömn och näringsrik mat varje dag skulle fler av oss må bättre. Detta brinner jag så mycket för och det är ju verkligen upp till var och en av oss att ge oss själva detta. Fundera gärna själv på om du kan vara snällare mot dig själv och ge dig själv mer av dessa viktiga element regelbundet.
  • Vi behöver sänka på kraven på oss själva. Jag vill säga detta till dig som läser: Du är grym som du är. Var stolt över det! Det finns ingen som är “perfekt”, vad det nu är.
  • Släpp skärmen! När jag lade ut ett inlägg på Instagram igår med samma tema fick jag några kloka kommentarer. En kvinna skrev att det skärmanvändandet vi har idag, där många sitter timtals framför skärmen varje dag, inte är bra för vår hälsa. Jag håller helt med. Vi måste leva mer i verkligheten än i skärmen för att vi ska må bra.
  • Styr ditt liv själv. En annan klok kommentar jag fick var om att styra sitt liv själv. Det är så sant. Om vi bara hänger med och gör vad andra säger kommer vi inte må bra. Se till att lyssna inåt på vad DU vill och följ den rösten!

Det är dystert att inse att så pass många mår dåligt.

Men det finns hopp och det finns mycket vi kan göra.

Vad tänker du? Hur kan vi vända trenden och få fler att må bättre?

Läs gärna även detta inlägg:

Hur kan vi må så dåligt när vi har det så bra?

Lämna en kommentar

Annons
Annons