Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Sommarlovslediga barn och skärmtid

Barnkalas tips

Idag har våra barn haft skolavslutning och nu har de sommarlov. Som de har längtat! Sommarlov för dem är sol, bad, sovmorgnar och en del skärmtid. Just skärmtiden kan vara problematisk. Här kommer därför ett inlägg med mina tankar om skärmtid för barn nu på sommaren.

Mina tankar kring skärmtid för barn

Tänk vad mycket fantastiskt skärmarna och det digitala samhället har fört med sig. När det kommer till barn och skärmar kan de få med sig många bra lärdomar, tips, idéer och socialt umgänge via skärmarna. Men det kan också lätt gå överstyr och bli för mycket skärmtid. Att fastna vid skärmen för mycket kan ge för mycket av alla dessa intryck, det hämmar kreativiteten och barnet blir för stillasittande.

På sommaren när vi är lediga mer är det lätt hänt att det blir för mycket skärmtid. Om vi inte medvetet begränsar det och pratar med våra barn om det.

Några tips:

  • Intressera dig för vad barnet gör framför skärmen. Det är lättare att kunna hjälpa ett barn som mår dåligt av skärmanvändandet om du vet vad barnet gör där. Fråga barnet och be att få vara med och titta vad barnet gör.
  • Prata med barnet om riskerna med skärmanvändandet och om vad som är bra och dåligt med internet.
  • Begränsa skärmtiden och håll koll på att det följs. I de flesta mobiler och andra skärmar går det att ställa in en maxtid av användande per dag. I vår familj har vi ställt in barnens mobiler till en timme och annan skärm som IPad eller TV-spel till samma maxtid.
  • Locka med andra aktiviteter. Om du själv inte erbjuder eller kommer med förslag på annat att göra kommer skärmen att vara lockande. Aktivera er tillsammans utomhus och gör olika utflykter.
  • Föregå med gott exempel själv. Det är sorgligt att se föräldrar som sitter med sin skärm framför ögonen när de är med sina barn. Inte konstigt att barnen får samma beteende själva. Så släpp skärmen och gå ut!

Sommaren är en ljuvlig tid att njuta av utomhus. Det tror jag att de flesta barn håller med om. De kan bara behöva en liten push ibland.

Andra inlägg om sommar och aktiviteter för barn:

Lämna en kommentar

Annons
Annons